Sari la conținut

Ministrul turc de Externe critică mesajele unor candidați la președinția SUA

Foto: Flickr

 „Sunt alegeri în SUA, suntem deranjați de remarcile anti-islamice ale unora dintre candidați”, a spus Cavusoglu.

Donald Trump s-a pronunțat luna trecută în favoarea interzicerii tuturor musulmanilor străini pe teritoriul SUA, o recomandare pe care a repetat-o în primul său clip de campanie dat publicității săptămâna trecută. De asemenea, Trump a mai avut mesaje anti-islamiste pe parcursul campaniei sale, cum ar fi propunerea ca toți musulmanii din SUA să se înscrie într-o bază de date specială.

Aliați în cadrul NATO, Turcia și SUA fac parte dintr-o coaliție condusă de Washington care luptă împotriva Statului Islamic în Siria și Irak. Însă, persistă divergențe de opinie în privința grupurilor care trebuie susținute în Siria, Ankara convocându-l pe ambasadorul SUA în octombrie și invocând susținerea de către SUA a unor grupuri kurde.

În cadrul conferinței anuale cu ambasadorii de la Ankara, Cavusoglu a spus că Turcia este gata să facă „tot ce este necesar” pentru a contribui la eliminarea tensiunilor între Iran și Arabia Saudită, care au escaladat după ce autoritățile de la Riad au executat un cleric șiit la 2 ianuarie, iar Teheranul a eșuat în tentativa de a apăra ambasada saudită de protestatarii iranieni.

Cavusoglu a mai spus că Ankara își va îndeplini responsabilitățile care îi revin pentru a asigura rezolvarea în acest an a disputei cipriote, insulă scindată din 1974 după o intervenție militară turcă.

Citiți și: 

Donald Trump: Musulmanii să nu mai intre în SUA

Donald Trump: Ar fi fost mai bine dacă Saddam Hussein și Muammar Gaddafi ar fi rămas la putere

SONDAJ. Câți americani sunt de acord cu Donald Trump, ca musulmanii să nu mai fie primiţi în SUA

Pe aceeași temă