Misiune în Siria. "Nu este momentul să fim spectatorii unui masacru" - secretarul de stat John Kerry, în faţa Congresului SUA

Data publicării:
bashar

 

Momente tensionate au avut loc marţi în estul Mediteranei, unde radarele Rusiei au detectat două rachete balistice. După câteva zeci de minute de confuzie, Israelul a anunţat că rachetele îi aparţin şi că au fost lansate în cadrul unui exerciţiu militar comun cu Statele Unite, fapt confirmat şi de Pentagon câteva ore mai târziu. Între timp, la Washington, Congresul se pregăteşte de vot pe tema unei eventuale misiuni în Siria. Secretarii de stat John Kerry şi Chuck Hagel au pledat în faţa senatorilor americani pentru o intervenţie militară. Moscova, în schimb, continuă să insiste că nu există probe care să demonstreze că regimul Assad a folosit arme chimice împotriva propriilor cetăţeni.

Potrivit Moscovei, cele două rachete balistice lansate în colaborare de Israel şi SUA ar fi avut ca destinaţie ţărmul estic al Mediteranei. În acea regiune au ieşire la mare Siria, Israelul şi Libanul, puncte mereu fierbinţi pe harta Orientului Nijlociu. Oficialii israelieni au recunoscut ulterior că au testat rachete de tip Arkon, lansate dintr-un avion. Radarele Rusiei le-au detectat în momentul în care au lovit apa, la 9:15 minute, ora României.

Presiuni dinspre SUA şi Franţa. John Kerry: Nu este momentul să fim spectatorii unui masacru

În acest timp, în Occident, liderii politici dezbat o posibilă intervenţie militară în Siria. Preşedintele Barack Obama a declarat în faţa Congresului american că se aşteaptă la un vot ferm săptămâna viitoare, când aleşii vor dezbate autorizarea unei „misiuni de pedepsire” a Damascului. „Am luat o decizie, şi anume că America trebuie să acţioneze. De asemenea, cred că vom fi mai eficienţi şi mai puternici dacă vom acţiona împreună, ca o naţiune unită”, arăta zilele trecute Barack Obama, preşedintele SUA.

Liderul de la Casa Albă a reamintit că infanteria şi celelalte forţe de uscat nu vor fi implicate într-o eventuală misiune.

În faţa Congresului, au pledat în acest scop secretarii de stat John Kerry şi Chuck Hagel. „Putem spune, fără vreo urmă de îndoială, că dovezile noastre arată că regimul Assad a pregătit acest atac. A trimis instrucţiuni pentru desfăşurarea acestui atac şi a cerut forţelor sale să poarte măşti pentru gaze”, a spus John Kerry în faţa senatorilor şi deputaţilor prezenţi. El a adăugat: „Nu este momentul să fim izolaţionişti. Nu este momentul să fim spectatorii unui masacru. Nici ţara noastră, nici conştiinţa noastră nu îşi poate permite să plătească preţul tăcerii.

Refuzul unei acţiuni militare va submina credibilitatea altor angajamente privind securitatea Americii, inclusiv în chestiunea dosarului nuclear iranian”, a subliniat la rândul său Chuck Hagel.

Campania în Siria are însă şi oponenţi peste ocean.

Nu avem forţa să ducem alt război! Trebuie să avem asigurări medicale, educaţie pentru ţara noastră! Nu mai vrem război în Siria!” spun protestatarii care au ieşit în stradă pe fondul ultimelor evenimente şi declaraţii.

Lobby pentru o intervenţie militară în Siria de face şi de la Paris. Francois Hollande a lansat un apel către ţările europene, de la care doreşte o decizie unitară în privinţa Siriei.

Consultarea Congresului este un mod de întărire a deciziei pe care o va lua Barack Obama. Aştept aşadar răspunsul, pentru că vor fi consecinţe asupra coaliţiei pe care dorim să o formăm. Şi am spus că Franţa nu poate acţiona singură”, a spus preşedintele Franţei.

Tot în Franţa, serviciile secrete au desecretizat un raport care arată că regimul Bashar al Assad s-ar fi aflat în spatele atacului cu arme chimice soldat cu 1400 de morţi. Acelaşi raport precizează că Damascul ar deţine peste 1000 de tone de arme chimice.

Două milioane de refugiaţi

În acest timp, numărul refugiaţilor ar fi depăşit două milioane. „Este cea mai mare criză de refugiaţi din toate timpurile. În decurs de doi ani am avut primul milion de refugiaţi şi, în numai şase luni, pe cel de-al doilea”, a spus Antonio Gutteres, Înalt Comisar ONU pentru Refugiaţi.

Preşedintele Siriei avertizează însă că o eventuală intervenţie militară internaţională va duce la un război regional de lungă durată.

Franţa şi cetăţenii săi, vulnerabili?

Cetăţenii francezi şi ambasadele Franţei din Orientul Mijlociu ar putea deveni ţinte ale răzbunării siriene dacă Hexagonul va sprijini planul american de intervenţie militară în Siria, afirmă surse diplomatice franceze. Aceleaşi surse arată că totuşi regimul de la Damasc nu are mijloacele necesare ca să comită atacuri pe teritoriul francez. Prin urmare, susţinătorii regimului Assad ar putea să vizeze interese sau cetăţeni francezi în state precum Libanul, unde gruparea Hezbollah, organizaţie loială puterii siriene, este foarte activă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri