O olandeză cu sindrom de oboseală cronică a fost eutanasiată la cerere. A postat un mesaj plin de umor chiar înainte de a muri

Data actualizării: Data publicării:
tanara cu ochelari
Lauren Hoeve a murit pe 27 ianuarie, după ce a fost eutanasiată FOTO: X/ @dutchlauren

O tânără de 28 de ani și-a păstrat simțul umorului chiar și în ultimele clipe de viață. Lauren Hoeve a murit pe 27 ianuarie, după ce a fost eutanasiată, însă cu doar câteva ore înainte le-a adus zâmbetul pe buze miilor de oameni care o urmăreau pe rețelele sociale.

Olandeza suferea de ani de zile de encefalomielită mialgică (afecțiune cunoscută și sub numele de sindrom de oboseală cronică) și și-a descris pe blog și pe rețelele sociale evoluția stării ei care a dus în final la moarte, potrivit Yahoo News.

În dimineața de 27 ianuarie, Lauren a scris ultimul mesaj pe Twitter (X), prin care și-a luat rămas bun de la cei care o urmăreau.

„Acesta va fi ultimul meu tweet. Mulțumesc pentru dragostea arătată tuturor. Mă voi odihni puțin și voi fi alături de cei dragi. Bucurați-vă de un ultim meme morbid de la mine", a scris ea alături de o fotografie cu un copil cu ochelari de soare care își ridică degetul mare, în timp ce un medic îi stă alături. Pe imagine a fost scris textul: „Eu fiind eutanasiată”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Postarea a fost extrem de populară și caracterizată drept „în stilul lui Lauren” de către cei care i-au urmărit povestea.

Oamenii i-au transmis urări de bine tinerei și i-au spus să se bucure de ultimele ore de viață. „Bună, dragă Lauren. Să ai ore pline de dragoste până la final. Îți mulțumim din nou pentru tot ce ai făcut pentru comunitatea noastră”, „Să ai câteva ore frumoase”, „Să-ți găsești liniștea” - sunt câteva din mesajele de pe contul tinerei.

Pe lângă postarea de pe X, Lauren a distribuit și un ultim text pe blogul ei. „Vreau să vă împărtășesc câteva lucruri pe care le-am învățat în viață, sfaturi pe care mi-ar fi plăcut să le aud la un moment dat. Fă ce vrei cu ele, eu doar le rostesc... Nu-ți fie frică să fii vulnerabil, investește într-o saltea și o pernă bună, fii tu însuți și ține un jurnal”, a scris ea.

Familia tinerei a postat online o declarație după moartea ei: „Lauren a murit liniștită la ora 13.55 în prezența părinților ei Leonie și Peter și a prietenului ei cel mai bun, Lau. Vrem să vă mulțumim pentru compasiune și sprijin — Leonie, Peter și Lau”.

lauren
Lauren Hoeve FOTO: X/ @dutchlauren

Lauren Hoeve a fost diagnosticată cu encefalomielită mialgică în 2019, dar înainte fusese diagnosticată și cu autism, anxietate și ADHD. Encefalomielita mialgică este adesea denumită și ca sindrom de oboseală cronică, însă Lauren nu folosea acest termen, întrucât considera că nu exprimă severitatea stării sale de epuizare.

Lauren i-a spus medicului ei de familie că dorește să fie eutanasiată, acesta i-a spus că îi respectă dorințele, dar că nu putea să îndeplinească procedura din cauza condițiilor ei psihologice.

A fost trecută pe lista de așteptare pentru a fi consultată de specialiști, dar așteptarea a fost mai lungă decât de obicei din cauza pandemiei. În aprilie 2023 medicii au stabilit că are discernământ, iar cererea ei de eutanasie a fost aprobată.

Legea olandeză privind eutanasia oamenilor a intrat în vigoare în 2002 și stabilește clar condițiile în care medicii pot să o efectueze la cererea unui pacient.

Conform site-ului Guvernului Țărilor de Jos, „eutanasia se efectuează numai atunci când pacientul și-a exprimat în mod clar dorința de a muri... În legea olandeză, orice acțiune menită să pună capăt vieții este, în principiu, o infracțiune. Singura scutire de răspundere penală este atunci când un pacient se confruntă cu o suferință insuportabilă fără nicio perspectivă de îmbunătățire”.

În 2022, 8.720 de persoane au fost eutanasiate la cerere în Țările de Jos.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri