Obama anunță impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei. Moscova rispostează: „Pentru fiecare măsură ostilă vom răspunde adecvat”

Data publicării:
putin si obama - 6005103-AFP Mediafax Foto-YURI KADOBNOV-1

ACTUALIZARE 17.3 0La doar câteva minute după anunţul liderului de la Casa Albă, Rusia a anunţat propriile sancţiuni împotriva a nouă politicieni americani. Printre cei vizaţi - fostul candidat la preşedinţie, John McCain, dar şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, și Caroline Arkinson, adjunctul asistentului președintelui pe probleme de securitate națională.

Măsura vizează interzicerea accesului acestor persoane pe teritoriul Rusiei.

„Nu trebuie să fie nicio îndoială: pentru fiecare act ostil, vom răspunde adecvat”, avertizează Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, într-un comunicat.

Ministerul rus de Externe spune că a avertizat în repetate rânduri în legătură cu faptul că instrumentul sancțiunilor poate fi o armă cu două tăișuri și un bumerang pentru Statele Unite. Moscova spune că astfel de măsuri fac parte dintr-un „arsenal al trecutului”, iar Statele Unite nu pot să accepte și să respecte o evidență: că locuitorii Crimeei, în mod democratic, în deplinsă conformitate cu dreptul internațional și Carta ONU, au votat pentru reunificsarea cu Rusia.

_________________________

Șeful Casei Albe a avertizat că există riscuri de escaladare a situației în regiune, arătându-se îngrijorat de indiciile care arată că Rusia s-ar pregăti de o intervenție și în sud-estul Ucrainei. În acest sens, președintele american a anunțat că a semnat un ordin care prevede că vor fi sancționați nu numai indivizi, ci și entități, instituții, sectoare ale economiei ruse. Ordinul va intra în vigoare într-o viitoare etapă, dacă Rusia va face pasul mai departe.

„Rusia trebuie să știe că o nouă escaladare a situației în regiune va duce la o izolare diplomatică și mai mare”, a avertizat Barack Obama.

Pe lista celor în cazul cărora sancțiunile au intrat deja în vigoare sunt 20 de persoane, unele dintre ele membre ale guvernului, dar și banca rusă care le asistă. 

În același timp, Barack Obama a subliniat că Ucrainei trebuie să i se ofere un ajutor concret și a spus că va discuta despre aceasta săptămâna viitoare, când va veni în Europa pentru summitul G7.

Președintele a spus că sancțiunile anunțate sunt rezultatul „alegerii pe care a făcut-o guvernul rus, alegere care a fost respinsă de comunitatea internațională”.

Sancțiunile anunțate joi de Casa Albă intervin după o primă rundă de sancțiuni decise la începutul săptămânii, care priveau 11 persoane despre care SUA au spus că au fost implicate în disputa cu Ucraina. Astfel, lista oficialilor ruși și ucraineni cu conturile blocate în SUA s-a mărit de la 11 la 31. În plus, pe listă se regăseşte şi una dintre cele mai mari bănci din Rusia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri