Sari la conținut

Oficial de la Moscova: Rusia îşi va adapta doctrina militară ca răspuns la măsurile NATO

Doctrina militară actuală, care datează din 2010, va fi adaptată până la sfârşitul anului şi va lua în considerare primăvara arabă, conflictul din Siria şi situaţia din Ucraina, a precizat Mihail Popov, secretarul adjunct al Consiliului de securitate rus, denunţând o "politică" de degradare a relaţiilor cu Moscova din partea NATO.

„Nu am nicio îndoială că apropierea infrastructurii militare a ţărilor membre NATO de frontierele ţării noastre, inclusiv prin extinderea blocului, va avea locul său în rândul ameninţărilor militare externe”, a asigurat el.

Aceste declaraţii sunt un ecou la intenţiile Alianţei Nord-Atlantice de a adopta la summitul de joi şi vineri un plan de reacţie (Readiness action plan, RAP), ca răspuns la atitudinea Rusiei în criza ucraineană, percepută ca o ameninţare directă de către ţările aliate de la frontierele sale (statele baltice, Polonia, România, Bulgaria).

„Toate faptele arată voinţa autorităţilor din Statete Unite şi NATO de a continua politica de deteriorare a relaţiilor cu Rusia”, a denunţat Popov.

El a apreciat că în pofida declaraţiilor de „bune intenţii”, NATO şi Rusia „nu au reuşit să stabilească un dialog echitabil”.

„Se aşteaptă în continuare din partea Rusiei concesii unilaterale în privinţa a numeroase probleme de politică externă. Se evaluează rolul Rusiei în mod neobiectiv în evenimentele din Ucraina, sunt trase concluzii incorecte şi sunt luate măsuri inadecvate”, a adăugat Mihail Popov.

Pe de altă parte, Vladimir Putin s-ar fi lăudat că poate cuceri Kievul în „două săptămâni”.

Preşedintele Rusiei ar fi făcut această afirmație într-o discuţie prin telefon pe care a avut-o cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, relatează cotidianul italian „La Repubblica”.

Comentariile liderului de la Kremlin, relatate de J. M. Barroso colegilor la summitul UE de săptămâna trecută, au apărut în timp ce NATO intenţionează să construiască o nouă forţă de reacţie rapidă de până la 4.000 de militari, care să poată ajunge în Europa de Est în 48 de ore pentru a răspunde unei posibile agresiuni ruseşti.