Omul schimbă clima, dar nu este singurul factor responsabil. Iată ce spune un nou studiu despre valul de căldură din iulie

Data publicării:
natura, copaci, incendiu in Sicilia in luna iulie din cauza caldurii
24 iulie 2023: Canicula și seceta favorizează numeroase incendii în Sicilia. Incendiul de pe Muntele Caputo a dus la evacuarea oamenilor din zona Caputotello. Sursa foto: Profimedia Images

Valurile de căldură, care au lovit Europa și SUA în luna iulie, ar fi fost „practic imposibile” fără schimbările climatice induse de om, spune un studiu științific relatat de BBC.

Încălzirea globală cauzată de arderea combustibililor fosili a făcut, de asemenea, ca valul de căldură care a afectat anumite părți ale Chinei, de exemplu, să fie de 50 de ori mai probabil.

De asemenea, schimbările climatice au provocat un val de căldură în sudul Europei, cu 2,5 C mai mare, arată studiul.

În aceste condiții, experții avertizează că aproape toate societățile rămân nepregătite pentru căldura extremă mortală.

Autorii studiului spun că descoperirile acestuia evidențiază importanța adaptării lumii la temperaturi mai ridicate, deoarece acestea nu mai sunt „o raritate”.

„Căldura este printre cele mai mortale tipuri de dezastre”, spune Julie Arrighi de la Centrul Climatic al Crucii Roșii și Semilunii Roșii și, de asemenea, unul dintre autori.

Țările trebuie să construiască case rezistente la căldură, să creeze „centre cool” pentru ca oamenii să găsească adăpost și să găsească modalități de a răci orașele, inclusiv plantarea mai multor copaci, spune ea.

În iulie, recordurile de temperatură au fost doborâte în unele părți din China, sudul SUA și Spania. Milioane de oameni au petrecut zile întregi sub alerte roșii de căldură extremă.

Experții spun că valurile de căldură extremă pot fi o amenințare foarte gravă la adresa vieții, în special în rândul persoanelor în vârstă. Potrivit unui alt studiu, s-a estimat că peste 61.000 de oameni au murit din cauze legate de căldură în timpul valurilor de căldură de anul trecut în Europa.

„Acesta confirmă ceea ce știam înainte. Arată, din nou, cât de mult influențează schimbările climatice fenomenele cu care ne confruntăm în prezent”, a spus Friederike Otto de la Imperial College London.

Oamenii de știință specializați în climă spun că deceniile în care oamenii pompează gaze cu efect de seră în atmosferă duc la creșterea temperaturilor globale.

Dar nu toate evenimentele meteorologice extreme pot fi legate direct de schimbările climatice, deoarece modelele meteorologice naturale pot juca și ele un rol.

Oamenii de știință din Marea Britanie, SUA și Țările de Jos din grupul World Weather Attribution au studiat valurile recente de căldură pentru a identifica amprenta schimbărilor climatice. Folosind modele computerizate, aceștia au simulat o lume fără efectele emisiilor pompate în atmosferă, la temperaturile din lumea reală observate în timpul valurilor de căldură.

Valul de căldură din America de Nord a fost cu 2°C (3,6°F) mai fierbinte, iar cel din China a fost cu 1°C mai cald din cauza schimbărilor climatice, au concluzionat oamenii de știință.

Lumea s-a încălzit cu 1,1 C în comparație cu perioada preindustrială, înainte ca oamenii să înceapă să ardă combustibili fosili.

Dacă această creștere a temperaturii ajunge la 2°C, fapt despre care mulți experți avertizează că este foarte probabil, deoarece țările nu reușesc să-și reducă emisiile suficient de repede, aceste evenimente vor avea loc la fiecare doi până la cinci ani, spun oamenii de știință.

Studiul a luat în considerare, de asemenea, rolul El Niño, o fluctuație puternică a climei care apare în mod natural și care a început în iunie. Aceasta duce la temperaturi globale mai ridicate, pe măsură ce apele calde se ridică la suprafață în Oceanul Pacific tropical și împing căldura în aer.

Studiul a concluzionat că El Niño a jucat probabil un rol mic, dar că temperaturile crescute din arderea combustibililor fosili a fost principalul motor al valurilor de căldură mai intense.

O serie de recorduri climatice au scăzut în ultimele săptămâni, inclusiv temperaturile medii globale și temperaturile de la suprafața mării, în special în Atlanticul de Nord.

Experții spun că viteza și momentul sunt „fără precedent” și avertizează că mai multe recorduri ar putea să ne surprindă în următoarele săptămâni și luni.

Incendiile periculoase din Grecia au forțat mii de oameni să-și evacueze casele. Experții spun că vremea caldă și uscată a creat condiții favorabile pentru ca focul să se răspândească mai ușor.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Piesa "Water" a făcut-o celebră, nisipul a îmbrăcat-o la Met Gala. Tayla, luată pe sus de 4 bărbați și cărată...
Film Now
Filmul care dă startul sezonului cinematografic de vară cu un debut dezamăgitor: 28 de milioane de dolari, în...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Demi Moore, răvășitoare la MET Gala 2024, într-o rochie cu un croi extravagant. Actrița, prima persoană care...