Opoziţia siriană își unifică forțele. Trupele guvernamentale mențin atacurile

Data publicării:
bombardamente 20homs 20siria 20afp 20mediafax 20foto-33084

Pentru a-și legitima lupta împotriva regimului condus de Bashar al-Assad, rebelii au nevoie de recunoaştere internaţională, în special din partea Europei şi Statelor Unite. Ei speră că noul organism, care include femei, kurzi, dar şi creştini, va fi bine privit pe plan extern.

George Sabra, preşedintele actualului Consiliu Naţional Sirian, și-a exprimat dorința ca toate facţiunile opoziţiei să îşi unifice eforturile, pentru că „numai prin unitate se poate înfăptui oprirea vărsării de sânge în Siria”.

La rândul său, premierul Qatarului, șeicul Hamad bin Jassim Al-Thani, speră ca acordul să dea legitimitate demersului opoziției siriene. „Toţi vor anunţa recunoaşterea consiliului vostru şi a faptului că această coaliţie este singurul organism legitim care reprezintă întregul popor sirian”, a spus premierul Qatarului, stat care a găzduit întâlnirea liderilor facțiunilor rebele.

Qatarul este unul dintre principalii aliaţi ai rebelilor sirieni, susţinându-i cu bani şi arme. Unificarea facțiunilor vine într-un moment delicat pentru lupta împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, care foloseşte aviaţia pentru a bombarda poziţiile rebele.

Luptele continuă la granița cu Turcia

Zeci de civili, printre care femei și copii, se refugiau luni în Turcia, după ce avioane de luptă aparținând forțelor guvernamentale siriene au bombardat orașul Ras al-Ain, ocupat de rebeli, informează agențiile internaționale de presă. Orașul este situat lângă orașul turcesc Ceylanpinar, iar atacul cu bombe a avut loc la doar câțiva metri de frontieră, porivit martorilor.

Ras al-Ain, populat de arabi și kurzi, a căzut în mâinile Armatei de Eliberare a Siriei joi, după o luptă dură, care a determinat peste 9000 de civili să fugă în Turcia în decurs de numai 24 de ore.

Fluxul continuu de refugiați îngrijorează Istanbulul

În acest moment, peste 120.000 de refugiați sirieni se adăpostesc oficial în taberele din Turcia, iar alte câteva zeci de mii, neînregistrați, s-au îndreptat către orașele și satele turcești de frontieră.

Aglomerația de refugiați provoacă îngrijorare în rândul oficialilor de la Istanbul, care se tem că nu vor putea face față fluxului continuu dinspre Siria. Ei atrag atenția că nevoia unei zone-tampon pentru refugiați în interiorul Siriei este stringentă. Până acum, semnalele de alarmă trase de Istanbul în acest sens nu au avut succes.

Turcia împarte cu Siria o graniță de 910 kilometri și a avut deja mai multe conflicte adiacente luptei interne din statul condus de Bashar al-Assad.

De la începutul conflictului din Siria, survenit în martie 2011, peste 38.000 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri