Opt activişti pro-democraţie din Hong Kong, arestați pentru protestele de acum șase luni

Data publicării:
protest hong kong
Proteste la Hong Kong. Foto: Profimedia Images

Poliţia din Hong Kong a arestat marţi opt bărbaţi - politicieni și activiști - acuzaţi că au organizat și participat la protestele pro-democraţie din vară, în fosta concesiune britanică, transmite DPA, preluată de Agerpres.

Foştii parlamentari Eddie Chu Hoi-Hick şi Leung Kwok hung, fostul lider al Partidului Democrat hong-konghez Wu Chi-Wai şi activistul pentru drepturile omului Figo Chan au anunţat pe Facebook că se află printre cei arestaţi marţi în jurul orei locale 06:30 (luni, ora 22:30 GMT).

Potrivit unei declaraţii a poliţiei locale, indivizii arestaţi au fost acuzaţi de „incitare la participarea în cunoştinţă de cauză la o adunare neautorizată”, „organizarea unei adunări neautorizate” şi „participare în cunoştinţă de cauză la o adunare neautorizată”.

Figo Chan a transmis live pe Facebook imagini de la arestarea sa, poliţiştii acuzându-l că a incitat alte persoane să participe la o adunare neautorizată.

Proteste interzise în Hong Kong

În Hong Kong, mii de persoane au ieşit pe străzi la 1 iulie pentru a protesta contra unei legi controversate privind securitatea naţională impuse de Beijing în fosta concesiune britanică. Poliţia a interzis marşul de protest şi a arestat aproximativ 400 de oameni în acea zi.

În ultimii patru ani, autorităţile din Hong Kong le-au interzis unui număr de 18 activişti pro-democraţie să candideze în alegerile locale, inclusiv lui Joshua Wong. Acesta a fost declarat neeligibil pentru a candida la alegerile de anul trecut, pe motiv că susţinerea autodeterminării Hong Kong-ului a încălcat legislaţia electorală, măsură pe care el a calificat-o la acea vreme drept cenzură politică.

Autonomia regiunii Hong Kong a fost garantată prin acordul „O ţară, două sisteme” inclus în Declaraţia comună sino-britanică din 1984, semnată de premierii britanic şi chinez de la acea vreme, Margaret Thatcher şi Zhao Ziyang. După ce a fost concesiune britanică timp de 99 de ani, Hong Kong a revenit sub autoritatea Beijingului în 1997, ca regiune semiautonomă cu sisteme administrativ, juridic şi economic diferite de cele ale părţii continentale a Chinei.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri