Papa Francisc a numit primul cardinal afro-american. Cine este Wilton Gregory

Data actualizării: Data publicării:
Wilton Gregory cardinal numit de papa francisc
Wilton Gregory, primul cardinal afro-american. Foto: Profimedia Images

Wilton Gregory, primul afro-american numit cardinal şi cunoscut drept un diplomat rafinat, a ţinut prima pagină a ziarelor în iunie când l-a criticat pe preşedintele Donald Trump care a apărut ţinând o Biblie în mână în faţa unei biserici istorice din Washington, la o zi după ce poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii care protestau după moartea lui George Floyd, relatează luni Reuters, potrivit Agerpres.

Gregory, care se numără printre cei 13 noi cardinali numiţi duminică de Papa Francisc, a fost desemnat în 2019 arhiepiscop al Washington, D.C. El va împlini 73 de ani la doar câteva zile după ceremonia de ridicare la rang de luna viitoare.

Un apărător fervent al drepturilor civile, Gregory a vorbit despre moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare din SUA care a murit în luna mai după ce un ofiţer de poliţie şi-a ţinut genunchiul pe gâtul acestuia timp de aproape nouă minute.

În iunie, Wilton Gregory a criticat vizita preşedintelui american Donald Trump la un altar din Washington în onoarea papei Ioan Paul al II-lea, la o zi după ce poliţişti şi soldaţi înarmaţi au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a dispersa protestatarii pentru ca Trump să poată fi fotografiat în faţa unei biserici istorice din Washington ţinând în mână o Biblie.

„Mi se pare surprinzător şi condamnabil ca o biserică catolică să permită să fie utilizată în mod atât de flagrant şi manipulată într-un mod care încalcă principiile noastre religioase, care ne cheamă să apărăm drepturile tuturor oamenilor, chiar şi acelora cu care s-ar putea să nu fim de acord”, a declarat Gregory într-un comunicat.

Gregory a criticat dur şi abuzurile sexuale comise în cadrul Bisericii Romano-Catolice şi a susţinut ferm politica de toleranţă zero a bisericii împotriva abuzurilor.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri