Peste 11 milioane de brazilieni cred că Terra este plată. Bărbat: „Când privești la orizont, vezi că Pământul nu e curbat”

Data actualizării: Data publicării:
Ilustrație cu "discul" planetar, conform teoriilor conspirației privind Pământul plat
FOTO: Getty Images

Peste 11 milioane de brazilieni, reprezentând 7% din totalul populaţiei naţionale, consideră că Pământul este plat, potrivit statisticilor publicate de Institutul Datafolha, informează AFP.

"Singura mea certitudine este că voi muri şi că Pământul este plat", afirmă Ricardo, în restaurantul său din Sao Paulo cu mese şi scaune albastre, unde se reunesc "terraplatiştii" locali, potrivit Agerpres.

Sexagenarul brazilian, care nu a dorit să îşi dea numele complet, preferă să folosească un râs forţat pe post de explicaţie. "Acest râs este prima reacţie a oamenilor atunci când le spui că tu eşti de părere că Pământul este plat".

"Au existat prea multe polemici. Pentru că acesta este adevărul şi pentru că îi trezeşte pe oameni la realitate", a explicat el.

Cei care sunt convinşi că Terra e plată au tendinţa de a trăi în umbră, simţindu-se puţin persecutaţi şi devenind aproape paranoici. Comunică între ei pe grupuri închise pe WhatsApp, pe Facebook şi mai ales pe YouTube, unde canalele lor sunt urmărite de zeci de mii de persoane.

În acest univers digital, "terraplatistul" poate să îşi împărtăşească în libertate credinţa, experienţele sale în fizică şi în optică: Pământul este staţionar şi plat. De altfel, e scris în "Geneză".

"Mişcarea noastră a crescut mult începând din 2016 - 2017. Astăzi, în Brazilia, suntem peste 11 milioane care am înţeles deja că Terra este plată", a declarat Anderson Neves, un antreprenor de 50 de ani, întâlnit în restaurantul lui Ricardo.

Este cifra avansată de foarte seriosul Institut Datafolha, reprezentând 7% in totalul brazilienilor. Este vorba despre o comunitate alcătuită majoritar din bărbaţi, adeseori catolici sau evanghelici şi relativ puţin educaţi.

Această mişcare este promovată pe fundalul teoriilor conspiraţioniste din această eră post-adevăr, în care se ridică fără complexe şi, în special, în centrul puterii din Brasilia, un discurs anti-intelectual, anti-ştiinţific şi climatosceptic.

Anderson Neves a evidenţiat un pamflet împotriva celor trei mari "mistificatori" care au fost Newton, Darwin şi Copernic.

Alături de el, o machetă arată un Pământ plat ca un disc, sub un dom transparent ce acoperă Soarele şi Luna, de dimensiuni egale.

"Grecii din urmă cu 2.000 de ani"

"Când priveşti la orizont, fie că mergi pe munte sau că faci poze, vezi că Pământul nu este niciodată curbat aşa cum afirmă cărţile ştiinţifice", continuă Anderson Neves, ţinând în mână un nivel cu bulă de aer.

Pentru "terraplatişti", dacă Pământul s-ar afla în mişcare, rotaţia sa - până la 1.700 de km/oră la Ecuator - ar face ca totul să zboare. Dacă ar fi sferic, curbura sa s-ar vedea din avion.

"Pentru a zări curbura, ar trebui să te afli la o altitudine dublă decât cea a unui zbor comercial, adică la 20.000 de metri", a explicat Roberto Costa, astronom la Universitatea Sao Paulo.

"După Galileo, la începutul secolului al XVII-lea, ştim cu certitudine că Pământul nu este plan, însă grecii înţeleseseră acest lucru în urmă cu peste 2.000 de ani", a adăugat acelaşi om de ştiinţă.

"Ceea ce ne frapează cel mai mult, pe noi, astronomii, este slăbiciunea argumentelor terraplatiştilor''. Pendulul lui Foucault, răsăritul Soarelui sau al Lunii sunt dovezi irefutabile ale rotaţiei Pământului".

Pentru oamenii de ştiinţă, "terraplatismul provine mai mult din sociologie şi psihologie decât din astronomie", a adăugat el.

"Turnul Eiffel înclinat"

Cu toate acestea, teoria conform căreia Pământul este plat s-a insinuat până la uşile cercurilor de putere din Brasilia. Un influent consilier al preşedintelui Jair Bolsonaro, Olavo de Carvalho, un fost astrolog, a declarat într-un mesaj publicat pe Twitter: "Nu pot, pentru moment, să resping înregistrările video ce arată că suprafeţele acvatice sunt plane".

Afonso de Vasconcelos s-a exilat în Statele Unite, unde "platiştii" sunt numeroşi. Unul dintre ei a murit weekendul trecut în explozia rachetei cu vapori pe care o construise în grădina casei sale.

Afonso Vasconcelos este un caz unic, fiind singurul doctor în geofizică din istoria prestigioasei Universităţi Sao Paulo care crede că Pământul este plat. Canalul său de pe YouTube, "Ciencia de Verdade" ("Ştiinţa adevărului"), are peste 345.000 de abonaţi.

Pe YouTube are mare succes şi canalul lui Siddhartha Chaibub, unul dintre organizatorii convenţiei care a reunit mai multe sute de "terraplatişti" brazilieni, primul eveniment de acest gen, organizat în noiembrie 2019 la Sao Paulo.

Principala ţintă a acestor adepţi ai teoriilor conspiraţiei: NASA. După părerea lor, agenţia spaţială americană ar manipula imaginile obţinute din satelit.

"Omul nu a păşit niciodată pe Lună, este un montaj", a declarat patronul de Ricardo. "Aţi văzut vreodată Turnul Eiffel înclinat în imaginile din satelit?"

Înarmat cu încrederea dată de convingerile sale, Anderson Neves a concluzionat: "Terraplatiştii sunt cei mai inteligenţi. Puteţi să scrieţi asta!".

Editor web: C.T.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri