Povestea lui Kim Bok-dong, fosta ''sclavă sexuală'' a armatei japoneze

Data publicării:
The 25th Anniversary Of 'Comfort Women' Testimony Remembered In South Korea
Foto: Gulliver/Getty Images

Sute de sud-coreeni au însoţit vineri la Seul cortegiul funerar al lui Kim Bok-dong, un simbol al luptei 'femeilor de confort' după ce ea însăşi a fost sclavă în bordeluri ale armatei japoneze în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează AFP și Agerpres.

The 25th Anniversary Of 'Comfort Women' Testimony Remembered In South Korea
Foto: Gulliver/Getty Images

Kim Bok-dong, care a decedat luni la vârsta de 92 de ani în urma unei cancer, a fost timp de decenii o participantă asiduă la adunări organizate începând din 1992 în faţa ambasadei Japoniei pentru a cere Tokyo-ului să prezinte scuze sincere.

Ea nu avea decât 14 ani când militarii japonezi au oprit-o în domiciliul rechiziţionat al părinţilor săi afirmând că ea va lucra într-o uzină pentru susţinerea eforturilor de război ale Japoniei.

În loc de acest lucru însă ea va ajunge în spatele câmpurilor de luptă, în bordeluri în care era constrânsă de dimineaţa până seara să aibă relaţii sexuale cu militari japonezi, în fiecare zi, timp de mai mulţi ani.

"A fost vorba de sclavie sexuală. Nu există altă formulare", spunea ea într-un interviu din 2013 pentru AFP.

Vineri, sute de persoane s-au adunat în apropiere de ambasada Japoniei, punctul culminant al comemorărilor de cinci zile în cursul cărora mii de persoane au venit să îi aducă un omagiu lui Kim Bok-dong într-un spital din Seul.

Printre sud-coreenii veniţi să se reculeagă s-a numărat şi preşedintele Moon Jae-in care, în urmă cu trei săptămâni, a invitat Japonia să adopte o atitudine "mai umilă" faţă de istorie.

Relaţiile bilaterale dintre Tokyo şi Seul, doi aliaţi extrem de apropiaţi ai Washingtonului, rămân afectate de numeroase dispute istorice şi teritoriale, în mare parte moştenite din deceniile de ocupaţie brutală de către Japonia a Peninsulei Coreea, între 1910 şi 1945.

Se estimează la 200.000 numărul femeilor, în principal coreene, dar şi din alte părţi din Asia, care, la fel ca Kim Bok-dong, au fost forţate să lucreze în bordeluri ale armatei japoneze în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial sub denumirea de 'femei de confort'. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri