Președintele a decis: Toți locuitorii Turkmenistanului trebuie să-și cumpere biciclete!

Data publicării:
biciclete-1

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Și pentru a marca această inițiativă - denumită „Securitate în trafic și bine în viața noastră” - președintele a ținut să dea el însuși un exemplu: însoțit de zeci de oficiali guvernamentali, și-a pus echipament adecvat, inclusiv o cască, și a participat, în zori, la o cursă ciclistă, televizată, pe care, bineînțeles, a câștigat-o.

În competiție au intrat 8.500 de participanți, care au primit biciclete de 200 de euro (aproape cât un salariu mediu). Bicicletele au fost importate special cu această ocazie.

Berdîmuhamedov a spus că „mersul pe bicicletă trebuie să facă parte din activitatea obișnuită a oamenilor”. El a a dat ordin ca școlile sportive din capitală și provincii să pregătească planuri pentru îmbunătățirea activității în acest sens.

Începând cu 1 septembrie, turkmenii vor trebui să meargă în masă pe bicicletă, dar până atunci ei trebuie să se antreneze. Durata programului inițiat de președinte este de patru ani.

Cultul personalității reînvie în Turkmenistan

Iar turkmenii nu prea vor avea de ales. Sub regimul lui Berdîmuhamedov – fost dentist, devenit ministru al Sănătății, apoi vicepremier în 2001 – Turkmenistanul s-a menținut ca unul dintre cele mai represive regimuri din lume, susțin organizațiile de apărare a drepturilor omului.

Predecesorul lui Berdîmuhamedov, fostul președinte Saparmurat Niazov, a rămas celebru în istorie pentru ciudățeniile lui și pentru cultul accentuat al personalității. Între altele, el îți făcuse statuie de aur care se rotea după soare și redenumise zilele săptămânii și lunile anului după numele lui și al mamei lui. Se autointitula „părintele națiunii” și își scosese propria carte sfântă.

După moartea lui Niazov, cultul personalității în Turkmenistan s-a mai temperat, dar în ultima vreme se pare că Gurbangulî Berdîmuhamedov îi calcă pe urme. Președintele vrea să-și promoveze o imagine de sportiv înnăscut participând la curse de cai, curse de mașini și, iată, curse de ciclism. În mai, când la o asemenea întrecere, președintele a căzut de pe cal, filmarea a fost interzisă în Turkmenistan.

Omniprezentele portrete și statui ale lui Niazov au început să fie înlocuite, încet-încet, cu figura lui Berdîmuhamedov. Mai mult, se pare că a dezvelit recent, în curtea unei unități militare, o statuie de bronz înaltă de 5 metri înfățișându-l pe tatăl său. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri