Sari la conținut

Reușită îngrijorătoare. Coreea de Nord a produs un focos nuclear miniaturizat

Coreea de Nord a reușit să producă un focos nuclear de dimensiuni suficient de mici pentru a putea fi instalat pe rachetele sale, ceea ce reprezintă o etapă extrem de importantă în ambiția acestei țări de a deveni o putere nucleară propriu-zisă. La această concluzie au ajuns oficialii din spionajul militar american încă de luna trecută. Ei și-au detaliat analiza într-un raport secret, scrie The Washington Post.

Un alt raport al serviciilor americane estima de curând că numărul total al bombelor din arsenalul atomic al Coreei de Nord a crescut simțitor, ajungând la 60, deși unii experți independenți estimează că ar fi mai mic. 

Aceste evaluări sunt de natură să sporească îngrijorarea.  Comunitatea internaţională se teme acum că aceste focoase miniaturizate ar putea fi montate pe rachete cu rază lungă de acţiune, adică cele lansate tot mai des în ultima vreme de armata nord-coreeană. Luna trecută, oficialii americani au anunţat că statul comunist a avansat în dezvoltarea unor rachete interbalistice care pot lovi inclusiv Statele Unite. Specialiștii americani sunt de părere că puterea militară nord-coreeană avansează mai rapid decât estimau unii experți.