Românii au început să-și retragă banii din băncile grecești

Data publicării:
bancpost sigla

Românii aveau, în luna martie, anul acesta, 23 de miliarde de lei la cele patru bănci greceşti din ţară, adică 10 la sută din totalul depozitelor. Cu 1,7 miliarde de lei mai puţin decât în decembrie 2014.

În ultima săptămână, însă, românii au tot retras bani, recunosc oficialii BNR. Oamenii s-au temut că şi sucursalele româneşti vor avea probleme, temeri pe care reprezentanţii băncii centrale le consideră nefondate.

„Băncile românești cu capital grecesc nu mai depind decât în mică măsură de linii de finanțare de la banca-mamă. S-a cerut cu multă insistență ca aceste bănci să aibă liniile de finanțare la nivel prudent”, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

În momentul de faţă, Grecia riscă să rămână fără numerar, pentru că împrumuturile date de urgenţă de Banca Centrală Europeană băncilor elene sunt limitate.

Băncile au deocamdată aceste lichidități care sunt oferite de BCE, un minimum de subzistență cred că este în regulă. Decizia politică trebuie luată de ambele parți, atenție, și de partea creditorilor este destul de complicat procesul politic”, atrage atenția analistul financiar Adrian Mitroi.

Specialiştii spun că este greu de anticipat ce ar putea urma după o eventuală retragere masivă de bani din băncile greceşti. Oficialii Băncii Naţionale dau asigurări că supraveghează atent situaţia.

Deciziile luate la Atena nu ar afecta şi sucursalele din România, care se supun legislaţiei de aici.

„Chiar dacă mâine şi-ar retrage complet finanţările, din ce spune guvernatorul BNR, acoperirea atât în depozite, cât şi în titluri de stat poate fi oricând folosită pentru a face faţă acestei cereri”, spune Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România.

În mâinile grecilor stă o parte importantă din averea băncilor de la noi.

Cele patru bănci cu acţionariat elen au active de 45 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă 12 la sută din totalul sistemului bancar. Împreună, au peste 7.200 de angajaţi în 535 de sucursale.

Bănci cu capital elen în România

Alpha Bank

Piraeus Bank

Bancpost

Banca Românească

Total depozite: 23 mld. lei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri