Șeful NATO îl felicită pe Trump pentru victorie. „Leadership-ul lui va fi cheia pentru a menține Alianța noastră puternică”

Data publicării:
NATO Secretary-General Mark Rutte visits Rome, Italy - 05 Nov 2024
Secretarul general al NATO, Mark Rutte. Foto: Profimedia Images

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a felicitat miercuri pe Donald Trump, după ce acesta a revendicat victoria în alegerile prezidenţiale de marţi din SUA, relatează Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.

"Tocmai l-am felicitat pe Donald Trump pentru alegerea sa ca preşedinte al Statelor Unite. Leadership-ul său va fi din nou cheia pentru a menţine Alianţa noastră puternică. Aştept cu nerăbdare să lucrez din nou cu el pentru a face să avanseze pacea prin întărirea NATO", a afirmat Rutte într-un comunicat.

„Victorie nemaivăzută”

Candidatul republican la preşedinţia SUA Donald Trump a revendicat miercuri "o victorie politică nemaivăzută", în cadrul unui discurs susţinut la West Palm Beach, în Florida, după ce postul de televiziune Fox News l-a creditat cu victoria în alegerile prezidenţiale în faţa candidatei democrate Kamala Harris.

Mark Rutte, fost premier olandez care şi-a început mandatul de secretar general al NATO pe 1 octombrie, este cunoscut ca având o abilitate specială de a comunica cu Trump şi ar fi avut o relaţie relativ bună cu acesta. Cu prilejul unei întâlniri a celor doi, în 2019, când Rutte era premier, Trump a declarat că au devenit prieteni, a relatat marţi dpa. 

Luni, Rutte declara că este încrezător că Statele Unite ale Americii vor rămâne în Alianţa militară chiar dacă Donald Trump câştigă alegerile şi redevine preşedinte, relatează dpa. Într-un interviu difuzat luni seara pe postul german ZDF, Rutte a afirmat că, în opinia sa, ambii candidaţi la Preşedinţia SUA, atât republicanul Trump cât şi democrata Kamala Harris, susţin Alianţa nord-atlantică.

Atât republicanii, cât şi democraţii înţeleg că NATO serveşte nu doar securităţii Europei, ci şi securităţii SUA, a spus secretarul general al alianţei, adăugând că un preşedinte are datoria de a asigura securitatea ţării sale.

Semnele de întrebare ridicate de declarațiile lui Trump

Declaraţii făcute în trecut de Trump au ridicat semne de întrebare în ce priveşte ataşamentul deplin al SUA, sub conducerea sa, faţă de angajamentul de apărare reciprocă al aliaţilor din NATO. Trump a ameninţat chiar de câteva ori cu retragerea Statelor Unite din Alianţă.

În timpul mandatului său în fruntea Administrației de la Washington, Trump a făcut aluzie la ieșirea din NATO, în timpul unui summit memorabil pentru haosul creat în rândul partenerilor SUA.  Ulterior, Trump a mărturisit că a făcut acest lucru pentru a forța o serie de aliați ai americanilor să crească cheltuielile de apărare.

În timpul campaniei electorale din 2024, Trump nu a mers atât de departe, în mod public, deși tonul candidatului republican a fost unul similar. În februarie, republicanul a sugerat că ar încuraja Rusia să facă „orice naiba vrea” oricărei țări care este „delincventă”, deoarece „nu și-a plătit” datoriile.

Trump a mai declarat în actuala campanie electorală că nu-i va apăra pe membrii NATO care nu-și îndeplinesc obiectivul în privința cheltuielilor de apărare. 

Imprevizibilul candidat republican le-a trasat aliaților săi transatlantici și plafonul financiar minim pe care îl au de îndeplinit, dacă mai vor să fie protejați de SUA.

În timpul unui discurs susținut în luna august, el a declarat că va „insista” ca statele membre ale Alianței Nord-Atlantice să își majoreze cheltuielile pentru apărare la „cel puțin” 3% din PIB.

 „Vă voi obține, de asemenea, consolidarea aliaților din străinătate, făcându-i să-și îndeplinească în mod echitabil partea lor”, a precizat candidatul republican. 

„Ei trebuie să facă asta și trebuie să își plătească echitabil partea. Așa cum spun de ani, toate aceste țări NATO au cheltuit mult mai puțin de două procente din PIB pentru armatele lor, lăsând forțele noastre suprasolicitate!”, a insistat Trump. El i-a caracterizat apoi pe mulți dintre aliații NATO drept „profitori” de pe urma cheltuielilor militare imense ale SUA.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri