SLOVENIA. Prosteste violente față de tăierile bugetare

Data publicării:
0412proteste-36781

Protestatarii furioşi au aruncat cu pietre, sticle incendiare şi petarde în clădirea primăriei din Maribor. Poliţiştii i-au dispersat cu ajutorul bastoanelor şi gazelor lacrimogene.

Manifestanţii au cerut demisia primarului oraşului, acuzat de corupţie şi de abuz de putere. A fost a doua manifestaţie violentă împotriva primarului din Maribor, în decurs de o săptămână.

Proteste au avut loc şi în capitala Ljubljana şi în alte oraşe. Manifestanţii au cerut demisia guvernului.

Sufocaţi de măsurile de austeritate, mulţi sloveni sunt revoltaţi de faptul că ei suportă povara tăierilor bugetare, în timp ce politicienii câştigă bani necinstiţi. Însuşi premierul Janez Jansa este implicat într-un scandal de dare de mită, în timp ce principalul lider al opoziţiei, care este şi primar al Ljubljanei, este acuzat de corupţie.

Slovenia se confruntă cu una dintre cele mai grave recesiuni din zona euro, cu un şomaj în creştere şi un sector bancar împovărat de datorii. Protestele intervin la o zi după ce social-democratul Borut Pahor a fost ales preşedinte. Slovenii speră că el va reuşi să convingă partidele politice să lase deoparte divergenţele şi să găsească o soluţie eficientă pentru scoaterea ţării din criză.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri