SUA. Republicanii preiau controlul în Senat

Data publicării:
senat sua

Republicanii şi-au adjudecat cele 51 de mandate necesare pentru a câştiga majoritatea în Senat. Este pentru prima oară după 2006, când republicanii controlează ambele camere ale legislativului american. Cei mai mulţi candidaţi şi-au bazat campania pe atacuri la adresa Preşedintelui Barack Obama şi a politicilor sale, mai ales cele legate de economie şi sănătate.

Americanii au văzut că ce oferă actuala gaşcă de la Washington ne face mai slabi atât acasă, cât şi peste hotare. Este timpul să schimbăm această ţară”, a declarat Mitch McConnell, liderul republicanilor din Senat.

O victorie a republicanilor complică foarte mult ultimii doi ani ai lui Barack Obama la Casa Albă, deoarece există riscul ca nicio propunere venită de la Casa Albă sau de la democraţi să treacă prin Congres.

Situaţia poate fi periculoasă, în condiţiile în care Statele Unite conduc lupta globală împotriva Statului Islamic şi încearcă să ţină sub control epidemia de Ebola.

Preşedintele va continua că caute parteneri pe dealul Capitoliului, democraţi sau republicani, care sunt dispuşi că lucreze cu el pentru politici care să sprijine familiile din clasa de mijloc”, a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Alegerile au loc într-un climat de neîncredere în clasa politică, indiferent de culoarea politică. Sondajele de peste ocean arată că majoritatea americanilor sunt nemulţumiţi atât de prestaţia preşedintelui Barack Obama, cât şi de cea a congresului.

Analiştii spun că acestea sunt cele mai costisitoare alegeri legislative din istorie, cu un cost de peste 3,6 miliarde de dolari. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri