Țara cu o inflație de 2000% își face monedă virtuală

Data publicării:
venezuela
FOTO: Shutterstock

Preşedintele Venezuelei a găsit soluţia pentru inflaţia de 2.000 % care îi face pe locuitorii ţării să nu ştie niciodată dacă o sacoşă cu bani este suficientă pentru cumpărarea unei pâini.

Nicolas Maduro a anunţat că va fi creată o monedă virtuală. Cursul acesteia va fi stabilit în funcţie de rezervele de petrol, aur şi diamante.

Şeful statului crede că aşa va putea lua credite internaţionale care să ajute la scoaterea ţării din criză.

Datoriile Venezuelei au ajuns la 150 de miliarde de dolari. Ţara trece printr-o situaţie disperată: este penurie de medicamente şi alimente pentru că statul nu are bani să cumpere din import.

„Anunț că Venezuela va institui un nou sistem de criptomonedă, bazat pe rezervele sale petroliere. Venezuela va crea o criptomonedă, Petro, pentru a avansa în materie de suveranitate monetară, pentru a proceda la tranzacții financiare în pofida blocadei financiare'', a declarat Maduro, în emisiunea sa săptămânală de la televiziunea națională, notează Agerpres.

Pe lângă petrol — Venezuela fiind deținătoarea celor mai importante rezerve naturale de pe glob—, noua monedă virtuală va fi bazată pe depozitele de gaze, aur și diamante ale țării, a precizat Maduro.

„Aceasta ne va permite să avansăm spre noi forme de finanțare internațională pentru dezvoltarea economică și socială a țării'', a mai susținut președintele.

Pusă în dificultate de căderea prețului la petrol — resursă care îi furnizează 96% din valută — și sancționată de agențiile de rating, Venezuela este constrânsă să-și restructureze datoria externă, estimată de unii experți la 150 miliarde de dolari, în timp ce populația suferă de pe urma unei grave penurii de alimente și medicamente, în lipsa banilor pentru importuri.

Venezuela și compania sa petrolieră de stat PDVSA sunt considerate deja ca fiind în încetare parțială de plăți de mai multe agenții de rating.

Guvernul de la Caracas acuză SUA de „persecuție financiară'', în condițiile sancțiunilor economice decretate de președintele american Donald Trump la sfârșitul lunii august.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri