Sari la conținut

Turcia, somată să îşi retragă trupele din Irak ca să evite "războiul regional"

Premierul irakian Haider al-Abadi a avertizat Turcia că menţinerea trupelor în nordul Irakului ar putea duce la un război regional”, relatează Reuters, citată de News.ro. Totodată, ambasadorul Ankarei a fost convocat la Ministerul de Externe de la Bagdad. 

Turkish Military Continue Major Offensive Against IS In Syria

Foto: Guliver/GettyImages

Abadi, care a vorbit marţi seara într-o conferinţă de presă, a reacţionat la decizia Parlamentului turc de săptămâna trecută de a prelungi mandatul care permite operaţiunile militare împotriva organizaţiilor teroriste din Irak şi Siria cu încă un an.

„Am cerut de mai multe ori părţii turce să nu intervină în chestiunile irakiene şi mă tem că aventura turcă s-ar putea transforma într-un război regional”, a spus Abadi.

„Comportamentul conducerii turce nu este acceptabil şi nu vrem să intrăm într-o confruntare militară cu Turcia”, a adăugat el.

Şi Parlamentul irakian a votat, marţi, un text prin care condamnă decizia legislativului turc.

Turcia a anunţat că a desfăşurat trupe la o bază din nordul Irakului la sfârşitul anului trecut, în cadrul unei misiuni internaţionale de antrenare şi echipare a forţelor irakiene în lupta împotriva Statului Islamic, organizaţie teroristă care controlează teritorii vaste aflate în jurul oraşului Mosul şi în Siria.

Guvernul irakian a subliniat că nu a invitat niciodată o astfel de forţă şi consideră militarii turci drept trupe de ocupaţie. 

Totodată, Ministerul irakian de Externe l-a convocat, miercuri, pe ambasadorul turc la Bagdad, pentru a protesta faţă de comentariile “provocatoare” ale Ankarei privind menţinerea trupelor turce în nordul Irakului. Între timp, oficialii turci au dat asigurări că prezenţa militară este menită să asigure stabilitatea şi nu este o forţă de ocupaţie, relatează Reuters, preluat de News.ro.