Turiştii se ţin departe de Grecia

Data publicării:
Insula Chios Grecia Paste rachete - GettyImages-1

Ministrul elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, a fost înlocuit de la conducerea echipei de negociatori ai Greciei pentru deblocarea programului de salvare, după trei luni de discuţii fără rezultat şi o reuniune cu omologii din zona euro încheiată în dezacord, anunță Bloomberg.

Coordonarea discuţiilor cu creditorii internaţionali a fost încredinţată unui secretar de stat. Cu toate eșecurile, ministrul de Finanțe nu a fost demis. Dar excluderea sa de la negocieri este cel mai probabil la cererea finanțatorilor internaționali care nu s-au înțeles cu Varoufakis, iar la ultima reuniune a Eurogroup a fost ținta unor critici dure. Grecia şi Germania au convenit ca statul elen să reia de luni negocierile cu creditorii. Însă economia Greciei este atinsă și acolo unde nu se aștepta Atena. Turismul. Patronatele din turism deja trag alarma - anul acesta haosul politic va ţine turiştii departe. 

Asociaţia Companiilor de Turism a anunţat în martie un declin de 26% al rezervărilor provenite din Germania, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În același timp, agenţiile de turism avertizează că poziţia pe piaţă a Greciei e slăbită și în Marea Britanie.

Mai grav e că din aceste două țări veneau grosul turiștilor străini. Aproape două milioane şi jumătate de germani şi-au cumpărat vacanţe în Grecia anul trecut, iar la ei se adaugă alte două milioane de englezi. În 2014, numărul acestor turiști a crescut cu 8% în cazul germanilor și cu 13% în cazul britanicilor. Și numărul turiștilor americani ar fi urmat să atingă un nou nivel record în acest an, dar tensiunile apărute în relațiile până acum bune dintre SUA și Grecia pun în pericol și această perspectivă.

Venirea celor de la Syriza la putere inversează trendul. Anul trecut Grecia a câştigat mai bine de 13 miliarde de euro din turism - bani care i-ar prinde bine şi în acest an, dar pe care probabil nu-i va mai primi. Turismul din Grecia suferă şi de pe urma instabilităţii economice și nici valurile de imigranţi veniţi din Africa şi Orientul Mijlociu nu ajută imaginea ţării.

Incapacitatea guvernului de a trata problema imigrației provoacă probleme majore în destinații turistice majore cum sunt insulele din Marea Egee, afectate de fluxul de imigranți ilegali și refugiați, relatează Kathimerini.

Comercianții din centrul Atenei sunt îngrijorați de sutele de imigranți care campează în principalele piețe din oraș. Un alt factor care provoacă îngrijorare este incapacitatea autorităților locale de a acoperi cheltuielile mai mari din perioadele de vârf de sezon, din cauza transferării rezervelor de numerar la Banca Greciei.

Numărul sosirilor de turiști în Grecia a crescut anul trecut cu 23% față de 2013, la un nivel record de 22 de milioane, număr care nici măcar nu include vizitatorii din croaziere, arată datele biroului elen de statistică. Doar că după o revenire sănătoasă acum Grecia face pași mari înapoi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri uimitoare după 50 de ani: Familia lui Ted Bundy face publice ultimele scrieri ale criminalului în...
Digi FM
Claudia Iosif, fosta iubită a lui Dorian Popa, surprinsă alături de Andrew Tate. Milionarul a fost arestat...
Pro FM
Durerile au forțat-o pe Celine Dion să ia doze aproape fatale de medicamente. Dezvăluirile cutremurătoare ale...
Film Now
Alicia Vikander, adevărul despre motivul pentru care a avut nevoie de zece ani ca să mai facă un film cu...
Adevarul
Cât de bogați erau pe vremuri bucureștenii: Povestea unei fotografii de pe Calea Victoriei, din anii 60...
Newsweek
VIDEO Marele mister al războiului. 16 sfere rusești întinse pe un câmp în Ucraina. SUA implicate?
Digi FM
Ce vrea să studieze fiica lui Irinel Columbeanu. Adolescenta de 16 ani nu vrea să facă facultatea în SUA...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Fiul lui Pierce Brosnan, fotografiat în Londra, după aproape 20 de ani. Actorul a rupt legătura cu el din...
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia