Un cuplu englez care a cumpărat o casă veche a descoperit sub podeaua acesteia o comoară

Data actualizării: Data publicării:
casa veche anglia
Un cuplu englez care a cumpărat a casă veche a descoperit sub podeaua acesteia o comoară FOTO: Getty Images

În ziua în care au decis să renoveze bucătăria din casa veche pe care o cumpăraseră recent, doi soți se gândeau doar la disconfortul provocat de lucrări și la cheltuieli și nicio secundă nu și-au imaginat că, de fapt, asta îi va îmbogăți. Sub podeaua veche, cei doi au găsit un tezaur de monede rare care valorează aproximativ 300.000 de euro.

Cuplul, din Ellerby, în North Yorkshire, Anglia, a crezut că a lovit un cablu electric sub podeaua de beton, dar, de fapt, era un vas plin cu peste 260 de monede de aur. Cea mai veche datează din timpul domniei lui Iacob I, monedele fiind din perioada 1610 to 1727, potrivit ITV.

Cei doi soți, care au vrut să-și păstreze anonimatul, au anunțat autoritățile imediat după ce au făcut descoperirea. Monedele pot fi declarate comori și devin proprietatea coroanei dacă sunt mai vechi de 300 de ani. Cum cea mai nouă dintre monede avea 292 de ani la data descoperirii, întreaga colecție a fost considerată ca având mai puțin de trei secole. Prin urmare, soții au fost desemnați drept proprietari oficiali ai tezaurului, având dreptul să-l scoată la vânzare.

Se crede că proprietarii inițiali ai monedelor au fost Joseph și Sarah Fernley-Maisters, care s-au căsătorit în 1694. Familia Maister a fost probabil cea mai influentă familie de comercianți din zona respectivă începând cu sfârșitul secolului al XVI-lea și până în secolul al XVIII-lea. Au făcut comerț cu minereu de fier, cherestea și cărbune, iar câteva generații au servit ca membri ai Parlamentului la începutul anilor 1700.

Comoara a fost evaluată de o casă de licitații la aproximativ 250.000 de lire sterline, adică aproape 300.000 de euro. Însă cei doi soți ar putea să obțină chiar mai mulți bani dacă vând monedele separat, având în vedere că unele din ele, foarte căutate, valoarează 4.000 de lire fiecare.

Monedele vor fi scoase la licitație în luna octombrie.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri