Un milion de copii afgani, dependenți de opiu. Părinţii le dau drogul în loc de mâncare sau de medicamente

Data publicării:
opiu afganistan wikipedia-1

Săraci şi lipsiţi de ajutor medical pentru copiii lor, mulţi dintre părinţii afgani au ajuns să le dea acestora opiu în loc de pastile, mâncare sau ciocolată. Chiar şi cei mai mici înghit drogurile care îi fac dependenţi pe viaţă.

„Dacă nu îi dau opiu nu doarme, iar asta mă împiedică să muncesc”, susține una dintre mame.

„Suntem foarte săraci, nu avem suficientă mâncare niciodată, aşa că trebuie să le dăm copiilor droguri, să fie liniştiţi”, adaugă o altă femeie.

Părinţii înşişi sunt dependenţi, dar spun că nu pot renunţa la droguri. Singurul om care ar putea să le explice cum le afectează opiul sănătatea este doctorul, însă acesta lucrează la kilometri distanţă.

Aşa că drogul este folosit şi în loc de calmante. Adulţii folosesc opiul şi pentru a-şi creşte capacitatea de efort.

Consumul de opiu nu este o noutate în satele din Afganistan. Este o veche tradiţie. Este ca o religie”, spune medicul Mohamed Daoud Rated.

În Afganistan, centrele de dezintoxicare sunt rare, iar acolo unde ele există, au doar câteva zeci de locuri. Uneori, trei generaţii ale aceleiaşi familii se regăsesc în ele, de la bunici la nepoţi de nici trei ani.

Mă drogam în timp ce eram însărcinată cu acest băieţel, aşa că s-a născut deja dependent de opiu”, povestește o femeie.

Mai bine de un milion de afgani suferă de dependenţă, potrivit mai multor organizaţii internaţionale. Iar numărul lor poate creşte, în condiţiile în care şi producţia de opiu este din ce în ce mai mare.

Experţii ONU spun că anul acesta plantaţiile de maci au ajuns la un nou record: 200.000 de hectare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri