Un român pentru care s-au cerut 45 de ani de închisoare în Spania a primit 2 ani și probabil n-o să facă nici măcar o zi

Data publicării:
masina de politie spaniola in viteza
FOTO: Profimedia Images

Un cetățean român a fost condamnat de Tribunalul din Sevilla la 2 ani de închisoare pentru că a exploatat prin muncă șapte cetățeni moldoveni care veniseră în Spania sub promisiunea unui loc de muncă, informează Diario de Sevilla.

Sentința a venit în urma unei înțelegeri între avocatul românului și procuratură, deși inițial statul spaniol ceruse 45 de ani și șase luni pentru cele șapte fapte de trafic de persoane pentru exploatare prin muncă și încălcarea drepturilor angajaților. În cadrul înțelegerii, procuratura spaniolă a renunțat la acuzațiile de trafic de persoane, care se pedepseau cu până la 6 ani și jumătate de închisoare per caz, și a păstrat acuzația de încălcarea drepturilor angajaților.

Acuzatul are mari șanse să nu fie încarcerat nici măcar o zi, pentru că, după anunțarea sentinței, avocatul lui a cerut suspendarea pedepsei și procurorul de caz nu a obiectat. Singura condiție este ca acuzatul să plătească compensații de câte 1000 de euro fiecărei victime. În prezent, cetățeanul român a depus deja 4.000 de euro din totalul de 7.000 și a promis în instanță că fratele lui va veni la începutul lunii aprilie ca să garanteze plata compensațiilor.

Românul a recunoscut acuzațiile și a acceptat sentința. Un alt român ar fi trebuit să fie judecat alături de acesta, însă el nu a fost găsit de poliția spaniolă.

Potrivit sursei citate, cei doi s-ar fi înțeles cu alte două persoane din Europa de Est să recruteze cetățeni moldoveni și să-i aducă în Spania ca să muncească în agricultură, însă în alte condiții decât cele promise. Victimelor li s-au promis zile de muncă de opt ore, salarii de 4-5 euro pe oră și cazare în dormitoare de patru persoane. În realitate, cetățenii moldoveni munceau de luni până duminică și nu erau plătiți la finalul zilei, primind doar 50 de euro la începutul activității și apoi încă 25 de euro la o dată ulterioară. "În niciun moment nu au avut intenția să le plătească salariile stabilite", se arată în documentul acuzării, recunoscut de românul condamnat.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri