Val de concedieri în Turcia, cu o zi înainte de împlinirea unui an de la puciul eşuat

Data actualizării: Data publicării:
Merkel And Erdogan Mark 50 Years Of Turkish Immigration
Foto: Gulliver/GettyImages

Mii de polițiști, militari și angajați ai ministerelor au fost concediați vineri în Turcia, la un an de la tentativa de lovitură de stat, transmit agențiile de presă internaționale citate de Agerpres.

Merkel And Erdogan Mark 50 Years Of Turkish Immigration
Foto: Gulliver/GettyImages

Recep Tayyp Erdogan a destituit vineri peste 7.000 de poliţişti, funcţionari publici şi universitari, cu o zi înainte de împlinirea unui an de la tentativa de lovitură de stat.

Bilanțul anului care a trecut de la puciul eșuat din 15 iulie 2016 a trecut de 150.000 de concedieri, iar 50.000 de oameni au fost arestați sub acuzația de apartenență la rețeaua clericului Fethullah Gulen, pe care regimul președintelui Recep Tayyip Erdogan îl consideră creierul tentativei de răsturnare a puterii din Turcia.

Gulen, care trăiește în Statele Unite, a denunțat într-un comunicat "vânătoarea de vrăjitoare" și "persecuția fără precedent" împotriva mișcării sale.

Cu câteva ore înainte de anunțul privind noul decret, Uniunea Europeană condamnase lovitura de stat, cerând totodată guvernului turc să respecte drepturile omului și statul de drept. Un comunicat comun al șefei politicii externe a UE, Federica Mogherini, și al comisarului european pentru extinderea Uniunii, Johannes Hahn, insistă că „respectul pentru drepturile omului, libertățile fundamentale și statul de drept sunt principii fundamentale ale Uniunii Europene. În calitate de partener cheie, țară candidată și membră a Consiliului Europei, Turcia a acceptat aceste principii”.

Potrivit oficialilor UE, Turcia este îndreptățită să îi aducă în fața justiției pe participanții la puci, în mod individual.

Peste 240 de oameni, cei mai mulți civili, au fost uciși anul trecut, în noaptea de 15 spre 16 iulie, după ce pucişti au încercat să răstoarne Guvernul lui Erdogan.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri