VIDEO. Consiliera lui Bashar al-Assad e furioasă pe Occident

Data publicării:
Bouthaina Shaaban consiliera bashar al assad

O săptămână. Atât a durat armistiţiul din Siria. Armata siriană a anunţat astăzi înţelegerea nu mai este valabilă şi i-a acuzat pe rebeli că s-au folosit de acord pentru a se reînarma. Regimul de la Damasc susţine că trebuie să riposteze, mai ales că rebelii primesc ajutor din exterior. Într-un interviu acordat postului britanic de televiziune Channel 4 News, consiliera preşedintelui Bashar al-Assad a dat vina pe statele occidentale pentru ceea ce se întâmplă în Siria. În faţa întrebărilor incomode despre atacurile chimice ordonate de regim împotriva propriului popor, consiliera liderului sirian s-a înfuriat.

Reporter: Când vedeţi aceste imagini ale copiilor care respiră greu şi vi se spune că este din cauza preşedintelui Assad, negaţi că regimul a folosit bombe cu clor în acest război?

Bouthaina Shaaban, consilieră a preşedintelui Siriei: Mă scuzaţi, dar eu sunt cea care trăieşte în Siria. Nu mă interesează ştirile false. Acum o săptămână, 800 de sirieni au fost ucişi în şase oraşe în Siria în explozii provocate de terorişti. Nu a venit nici măcar o condamnare din partea statelor vestice sau din partea guvernelor vestice.

Reporter: Aţi folosit bombe cu clor împotriva propriului popor?

Bouthaina Shaaban: Noi suntem sirieni şi luptăm cu propriul nostru popor contra teroriştilor şi contra puterilor regionale şi internaţionale care susţin teroriştii.

Reporter: Dar aceşti copii nu sunt terorişti. Aceşti copii nu sunt terorişti. Doctorul cu care am vorbit acum câteva zile, profesorul cu care am vorbit ieri, care au fost atacaţi. Aceştia nu sunt terorişti. Nu puteţi nega faptul că aţi folosit bombe cu gaz în atacuri, pentru că aşa aţi făcut.

Bouthaina Shaaban: Mă scuzaţi. Dacă insistaţi să îmi adresaţi întrebări acuzatoare este problema dumneavoastră! Guvernul are grijă de copiii noştri. Reportajele voastre nu au legătură cu realitatea noastră. Este de ajuns că ne trataţi ca pe o putere colonială. Statele vestice consideră încă ţara noastră o colonie. Nu mai suntem colonie, ştim cum să ne apărăm libertatea şi nu avem nevoie de evaluarea voastră. Oamenii noştri sunt cei care ne evaluează. Ce spuneţi voi nu contează. Vorbele voastre nu contează pentru noi. Nu are importanţă.

Reporter: Nu puteţi învinovăţi guvernele occidentale pentru bombele cu fragmentaţie pe care le-aţi lansat, pentru atacurile cu bombe cu clor pe care refuzaţi să le negaţi, faptul că sute de mii de persoane au murit, milioane au fost strămutate şi mulţi dintre cei rămaşi riscă să moară de foame. Nu puteţi învinovăţi Vestul pentru toate acestea!

Bouthaina Shaaban: Repetaţi ceea ce am auzit de mii de ori în presa voastră. Pot să dau vina pe statele vestice şi Turcia şi în special pe guvernele Franţei şi Marii Britanii, pentru că vând armament Arabiei Saudite şi Qatarului şi scot mulţi bani din acest lucru. Astfel ei susţin terorismul în Siria. Dacă vreţi, vă pot ţine un discurs de o oră despre ce se întâmplă în Siria, dar vă rog să nu-mi ţineţi mie discursuri din Londra despre ce se petrece în Siria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri