„Marea lege a coronavirusului”. Guvernul israelian primește puteri speciale timp de aproape un an

Data publicării:
Benjamin Netanyahu (stânga) și Benny Gantz (dr) în Knesset
Benjamin Netanyahu (stânga) și Benny Gantz (dreapta) Foto: Profimedia Images

Deputaţii israelieni au votat miercuri în a doua şi a treia lectură un proiect de lege criticat de partidele de opoziţie care conferă guvernului puteri speciale până în iunie 2021 pentru a lupta împotriva COVID-19, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Marea lege a coronavirusului”, aşa cum este numită legea, autorizează guvernul „să decreteze starea de urgenţă din cauza pandemiei de COVID-19, să impună reglementări şi să pună în aplicare restricţii în spaţiul public şi privat”. Aceasta, în cazul în care guvernul „este convins că există un risc real de răspândire a noului coronavirus implicând pagube importante în sănătatea publică”.

Potrivit presei israeliene, legislaţia limitează controlul parlamentar asupra deciziilor coaliţiei guvernamentale conduse de premierul Benjamin Netanyahu, retrăgând prerogativele comisiei parlamentare însărcinate cu probleme legate de lupta împotriva noului coronavirus. Aceasta anulase marţi un decret al guvernului care ordona închiderea restaurantelor pentru a opri răspândirea pandemiei.

După lungi dezbateri în comisia legislativă, textul votat în primă lectură la 15 iunie a fost revizuit şi permite Parlamentului să invalideze în 24 de ore măsurile restrictive luate de guvern înainte de punerea lor în aplicare, şi nu după, cum era prevăzut iniţial.

Potrivit legii, guvernul va putea stabili, de asemenea, condiţiile pentru organizarea manifestaţiilor, însă fără a putea împiedica desfăşurarea lor.

În a doua şi a treia lectură, 48 de deputaţi au votat pentru, iar 35 contra. Începând din luna mai, în Israel există un guvern de uniune între premierul Benjamin Netanyahu și rivalul său de odinioară, centristul Benny Gantz. Această alianță, născută după mai multe rânduri de alegeri anticipate soldate fără un câștigător detașat, a pus capăt unui blocaj politic care dura de aproape un an.

Lăudat la început pentru modul în care a gestionat epidemia de COVID-19, guvernul israelian a trebuit să facă faţă ulterior criticilor din cauza recrudescenţei de noi cazuri după ridicarea măsurilor de izolare.

Editare web: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri