Marți bate recordul de luni și devine cea mai caldă zi din istorie

Data publicării:
Rafinării și fabrici poluează în timp ce solul se încăzște și soarele arde
Anul acesta s-au observat mai multe recorduri de căldură în toată lumea, iar consecințele sunt devastatoare. Foto: Profimedia Images

Această săptămână a înregistrat două recorduri succesive de temperatură în istoria măsurătorilor meteorologice – după ce luni a fost înregistrată drept cea mai caldă zi, marți a întrecut-o deja, iar specialiștii spun că astfel de recorduri constante vor deveni o nouă realitate, scrie CNN.

Luni, temperatura medie globală a ajuns la 17,01 grade Celsius, cea mai mare valoare înregistrată într-o zi de când au început măsurătorile meteorologice.

Marți, temperatura a urcat și mai mult, ajungând la 17,18 grade celsius. Recordul precedent fusese înregistrat în august 2016 și era de 16,92 grade celsius.

Experții avertizează că acest record va mai fi bătut de mai multe ori în acest an. Robert Rohde, cercetător șef la Berkeley Earth, a scris într-un mesaj pe Twitter, marți, că „vom avea, foarte probabil, zile chiar mai calde în următoarele șase săptămâni”.

Acest record global este unul preliminar, dar reprezintă un nou indiciu cu privire la felul rapid în care planeta se încălzește. Fenomenul meteorologic El Niño, cu efect de încălzire, se suprapune, în aceste zile, peste încălzirea globală provocată de activitatea umană.

„Nu este un record care trebuie sărbătorit și nici nu e un record care va mai dura mult, în condițiile începutului verii în emisfera nordică și a evoluției lui El Niño”, a spus și Friederike Otto, expertă în știință climatică la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice și Mediu din Regatul  Unit.

Consecințe devastatoare

Anul acesta s-au observat mai multe recorduri de căldură în toată lumea, iar consecințele sunt devastatoare.

În Statele Unite, statul Texas și întreg Sudul au fost lovite de un val de căldură brutal la sfârșit de iunie cu temperaturi uriașe și umiditate extremă. Temperaturile uriașe din Mexic au ucis 112 oameni de la începutul lunii martie.

De asemenea, în India, un valde căldură extremă a dus la moartea a 44 de oameni în provincia Bihar.

Și China se confruntă că valuri de căldură puternice, înregistrând un record de zile consecutive extrem de calde – temperatura depășind 35 de grade Celsius pe parcusul unei perioade de șase luni.

Regatul Unit a înregistrat cea mai caldă lună iunie de când au început măsurătorile în 1884, conform agenției meteorologice publice. Temperatura medie în această lună a fost de 15,8 grade Celsius, depășind recordul precedent cu 0,9 grade.

„Pe lângă variația naturală, încălzirea de fundal a atmosferei terestre din cauza schimbărilor climatice provocate de activitatea industrială au crescut șansa depășirii constante a recordurilor de temperatură”, spuen Paul Davies, meteorolog la agenția britanică.

În condițiile în care criza climatică se intensifică, cercetătorii spun clar că valurile de căldură extrem de puternice vor deveni tot mai frecvente și mai severe.

Aceste noi recorduri succesive ar trebui să fie un nou apel de trezire pentru noi, a mai spus Otto:

„Ne arată, pur și simplu, că trebuie să oprim arderea de combustibili fosili, nu peste câteva decenii, ci acum. Această zi este doar un număr, dar pentru mulți oameni și pentru multe ecosisteme, ea înseamnă pierderea de viață și de mijloace de trai”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri