Masacru pe "insula dragostei" din Papua Noua Guinee. Cel puțin 30 de morți și 15 dispăruți după luptele dintre triburi

Data actualizării: Data publicării:
papua noua guinee
Localnici din Insulele Trobriand. Sursa foto: Profimedia Images

Lupte dintre triburile de pe insula Kiriwina din Papua Noua Guinee a lăsat în urmă 32 de morți și cel puțin 15 dispăruți, iar conflictul nu s-a încheiat, informează The Guardian.

Conflictul a început luni între triburile Kulumata și Kuboma de pe insula aflată în provincia Milne Bay. Insula Kiriwina este cea mai mare dintre Insulele Trobriand, cunoscute drept "insulele dragostei".

Mai mulți polițiști din capitala statului insular, Port Moresby, au fost trimiși marți în zonă să preia controlul situației, a declarat Peter Tsiamalili Jnr, ministrul Securității Interne din Papua Noua Guinee. El a anunțat că șeful poliției, David Manning, conduce operațiunea.

Guvernul încă nu a anunțat un bilanț oficial al victimelor, însă surse au confirmat pentru Guardian că 32 de oameni au murit, iar localnicii estimează că alți 15 oameni sunt dați dispăruți.

O sursă anonimă, care a refuzat să fie numită de teama consecințelor, a declarat că luptele au început luna trecută când un bărbat Kuboma a fost ucis într-o bătaie petrecută la un meci de fotbal. Sătenii Kuboma au răspuns distrugând grădinile de cartofi dulci ale sătenilor Kulumata, care sunt foarte importante pentru traiul lor. Când sătenii Kulumata au mers să depună o plângere la autoritățile locale au întâlnit un grup de Kuboma și a pornit conflictul.

Un alt localnic a declarat că este înspăimântat să vadă asemenea violențe pe insula lor, cunoscută drept "insula dragostei".

"Luptele tribale au făcut parte mereu din viața și cultura noastră, însă când cineva murea luptele se opreau și începea procesul tradițional de înmormântare, nu continuau să se lupte ca acum", a declarat sursa citată de Guardian. "Sătenii Kulumata și Kuboma sunt toți înrudiți și este dureros pentru noi să îi vedem luptându-se între ei".

Luptele au fost extrem de violente, povestește sursa citată. "Am fugit cu copiii. Nu rănesc femei sau copii, însă erau lucruri prea înfricoșătoare de văzut așa că am fugit".

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri