Măsuri anti-coronavirus luate de Kim Jong Un în Coreea de Nord: execuţii, interzicerea pescuitului, închiderea Phenianului

Data actualizării: Data publicării:
Kim Jong Un, liderul nord-coreean, la tribună, înconjurat de militari
Preşedintele Coreei de Nord, Kim Jong Un. Foto: Profimedia Images

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un a ordonat executarea a cel puţin două persoane, a interzis pescuitul pe mare şi a instituit carantina (lockdown) în capitala Phenian, drept măsuri de combatere a pandemiei de coronavirus în această ţară, informează NBC, care citează surse din serviciile sud-coreene de informaţii.

Conform serviciului sud-coreean de informaţii (NIS), Kim Jong Un a manifestat o „furie excesivă” şi a adoptat „măsuri iraţionale” în combaterea pandemiei de coronavirus şi a efectelor sale economice.

 Sursele citate au precizat că un înalt oficial nord-coreean (care nu a fost nominalizat) a fost executat luna trecută din cauză că nu a putut menţine rata cursului de schimb, ceea ce a dus la deprecierea monedei naţionale.

În luna august, un alt oficial guvernamental nord-coreean (nenominalizat) a fost executat pentru că nu a respectat regulile privind regimul bunurilor comerciale venite din afara ţării.

De asemenea, Phenianul a interzis pescuitul marin şi producţia de sare, „pentru a împiedica infectarea apei de mare cu noul coronavirus”, conform unei informări a NIS transmise membrilor parlamentului din Coreea de Sud.

În plus, Coreea de Nord a interzis intrarea în capitala Phenian, în cadrul unor măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus în timp ce blochează oraşele, inclusiv unul de-a lungul frontierei cu China, informează Agerpres.

Coreea de Nord a întrerupt traficul către şi dinspre China şi Rusia încă de la începutul acestui an în urma izbucnirii epidemiei, o lovitură puternică dată comerţului ţării cu cei doi vecini şi economiei în general.

Phenianul susţine că virusul nu a intrat în ţară, dar autorităţile au devenit mai îngrijorate de pandemie pe fondul aşteptărilor că riscul de infecţie va creşte în timpul sezonului de iarnă.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri