Foto Măsuri „excepționale” în Franța după inunundațiile apocaliptice din nordul țării. Multe localități sunt sub apă

Data publicării:
cod roșu de inundații salvatori
Inundaţiile afectează în special departamentul Pas-de-Calais (nord) unde este cod roșu. Sursa foto: Profimedia Images

Guvernul francez a anunţat joi „măsuri excepţionale” pentru nordul ţării, care se confruntă cu un nou episod de inundaţii apocaliptice, după cel din noiembrie, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Multe localităţi se află încă sub apă. În Ardenne (nord-est), pompierii au salvat joi dimineaţa o conducătoare auto care se afla pe un drum inundat și au căutat oamenii care se aflau în pericol.

inundații în nordul franței
Inundații în Franța. Sursa foto: Profimedia Images

O parte din Franţa a fost lovită marţi şi miercuri de ploi abundente, iar un septuagenar a murit miercuri în maşina sa care a fost scufundată de ape în vestul ţării.

Inundaţiile afectează în special departamentul Pas-de-Calais (nord), clasificat sub cod roşu, dar sunt afectate şi alte departamente învecinate.

inundații după revărsarea râului Aa
Nordul Franței este afectat masiv de inundații. Sursa foto: Profimedia Images

Pe Aa, un fluviu de coastă aflat sub cod roşu încă de marţi, vârful viiturii a fost atins miercuri „la începutul serii”, potrivit organizaţiei de monitorizare Vigicrues.

În cursul unei vizite în Pas-de-Calais, ministrul francez pentru Tranziţie ecologică, Christophe Béchu, a promis „măsuri excepţionale” din cauza „situaţiei excepţionale”.

Pe lângă fondul de urgenţă de 50 de milioane de euro anunţat după inundaţiile record care au provocat patru răniţi şi pagube semnificative în noiembrie, „va trebui, evident, să creştem nivelul de sprijin”, a adăugat el.

În Pas-de-Calais, 500 de locuinţe au rămas fără electricitate şi 2.000 de locuitori nu au acces la apă potabilă, a declarat joi prefectul Jacques Billant.

inundații în argues
Piața din Arques este inundată. Sursa foto: Profimedia Images

Mijloacele de pompare intensivă urmează să fie instalate joi.

„Patru pompe din Ţările de Jos, două din Republica Cehă şi două din Slovacia” au plecat „spre Nord şi Pas-de-Calais” în cadrul mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene, a indicat miercuri Comisia Europeană pe site-ul său.

Potrivit direcţiei generale a Securităţii civile franceze, acestea ar trebui să fie operaţionale vineri.

Intemperiile au lovit şi ţara vecină Belgia, unde aproximativ 40 de case au fost afectate miercuri în provincia Anvers de o tornadă, care a smuls acoperişurile fără a provoca victime.

Deşi constituie fenomene naturale, inundaţiile, cicloanele şi secetele pot fi amplificate de încălzirea globală generată de activităţile umane, notează AFP.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri