Meta va interzice știrile pe Facebook și Instagram în Canada

Data publicării:
imagine cu un telefon cu retele sociale
FOTO: Profimedia Images

Meta a declarat că va începe să restricționeze accesul canadienilor la știrile de pe platformele sale, după ce Parlamentul a adoptat un controversat proiect de lege privind știrile online, transmite BBC.

Proiectul de lege obligă marile platforme să compenseze editorii de știri pentru conținutul postat pe site-urile lor.

Meta și Google au testat deja limitarea accesului la știri pentru unii canadieni.

În 2021, utilizatorii australieni au fost blocați de la partajarea sau vizualizarea de știri pe Facebook ca răspuns la o lege similară.

Legea canadiană privind știrile online, care a fost aprobată joi de Senat, stabilește reguli care obligă platforme precum Meta și Google să negocieze acorduri comerciale și să plătească organizațiile de presă pentru conținutul lor.

Meta a calificat legea drept „o legislație fundamental defectuoasă, care ignoră realitățile legate de modul în care funcționează platformele lor”.

Joi, aceasta a precizat că disponibilitatea știrilor va fi oprită pe Facebook și Instagram pentru toți utilizatorii din Canada, înainte ca legea să intre în vigoare.

„Un cadru legislativ care ne obligă să plătim pentru linkuri sau conținuturi pe care nu le postăm și care nu reprezintă motivul pentru care marea majoritate a oamenilor folosesc platformele noastre nu este nici sustenabil, nici fezabil”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Meta.

Compania a precizat că modificările aduse știrilor nu vor avea un impact asupra altor servicii pentru utilizatorii canadieni.

Google a calificat proiectul de lege drept „inaplicabil” în forma sa actuală și a declarat că încearcă să colaboreze cu guvernul pentru a găsi o soluție.

Guvernul federal susține că proiectul de lege privind știrile online este necesar „pentru a spori corectitudinea pe piața canadiană a știrilor din mediul online” și pentru a permite organizațiilor de știri în dificultate să „obțină o compensație echitabilă” pentru știrile și linkurile partajate pe platforme.

Jurnaliștii au salutat adoptarea proiectului de lege

O analiză a proiectului de lege efectuată de un organism independent de supraveghere a bugetului Parlamentului a estimat că întreprinderile de știri ar putea primi aproximativ 329 milioane de dolari canadieni pe an de la platformele digitale.

La începutul acestei luni, ministrul canadian al Patrimoniului, Pablo Rodriguez, a declarat pentru Reuters că testele efectuate de platformele tehnologice sunt „inacceptabile” și reprezintă o „amenințare”.

În Australia, Facebook a restabilit conținutul de știri pentru utilizatorii săi după ce discuțiile cu Guvernul au dus la modificări.

Joi, Rodriguez a declarat că s-a întâlnit cu reprezentanți ai Google și Facebook în această săptămână și că a planificat discuții suplimentare, dar că Guvernul va merge mai departe cu punerea în aplicare a proiectului de lege.

„Dacă Guvernul nu poate lua apărarea canadienilor împotriva giganților din domeniul tehnologiei, cine o va face?”, a spus el într-o declarație.

Grupurile din industria media au salutat adoptarea proiectului de lege ca fiind un pas spre echitate pe piață.

„Jurnalismul adevărat, creat de jurnaliști adevărați, continuă să fie cerut de canadieni și este vital pentru democrația noastră, dar costă”, a declarat Paul Deegan, președinte și director executiv al News Media Canada, un grup din industria media.

Legea privind știrile online ar trebui să intre în vigoare în Canada peste șase luni.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri