Milei a vizitat un kibbutz lovit dur de teroriștii Hamas: M-a marcat adânc. E un act terorist, antisemit, de nazism al secolului XXI

Data publicării:
milei in israel
Javier Milei în vizită la Kibbutz Nir Oz. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Argentinei, Javier Milei, s-a deplasat joi, împreună cu omologul său israelian, la un kibbutz din sudul Israelului, în apropiere de Fâşia Gaza, care a fost lovit dur de atacul Hamas. Milei a declarat că vizita l-a "marcat adânc" și că lumea liberă nu poate rămâne indiferentă la un "act terorist, antisemit și de nazism al secolului al XXI-lea", informează AFP.

Kibbutzul Nir Oz a fost scena unuia dintre cele mai sângeroase atacuri întreprinse de comandouri ale teroriștilor Hamas pe 7 octombrie: un sfert dintre cei circa 400 de locuitori ai săi au fost fie ucişi, fie răpiţi după ore de tiruri şi violenţe.

Kibbutzul este situat în faţa unui mare oraş din sudul Fâşiei Gaza, Khan Younis, presupus bastion al liderului Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, şi vizat zile în şir de bombardamente intense ale armatei israeliene.

"Lumea liberă nu poate rămâne indiferentă. Acesta este clar un act terorist, antisemit şi, eu aş spune, de nazism al secolului al XXI-lea", a declarat preşedintele ultraliberal argentinian în faţa jurnaliştilor, la finalul unei vizite în această comunitate agricolă, 60% dintre casele căreia au fost incendiate pe 7 octombrie.

Vizita în kibbutz "m-a marcat adânc", a adăugat el, în faţa unei case total calcinate.

"Să vezi toate acestea cu propriii ochi este o experienţă foarte, foarte puternică. Şi această vizită nu face decât să valideze faptul că eu am venit (în Israel - n.red.) pentru a-i condamna pe teroriştii din Hamas, a susţine dreptul legitim al Israelului de a se apăra şi a cere eliberarea tuturor ostaticilor", a mai spus Milei.

Kibbutzul Nir Oz număra 18 persoane de origine argentiniană, dintre care 12 au fost răpiţi.

Una dintre ele, Ofelia Roitman, 77 de ani, eliberată în timpul săptămânii de armistiţiu de la sfârşitul lui noiembrie, l-a însoţit pe preşedintele argentinian în vizita lui, în prima sa întoarcere în kibbutz după atac.

Pe 7 octombrie, comandouri ale Hamas infiltrate dinspre Fâşia Gaza, unde mişcarea teroristă se află la putere din 2007, au întreprins un atac pe teritoriul israelian, atac soldat cu moartea a peste 1.160 de persoane, majoritatea civili ucişi chiar în acea zi.

Alte circa 250 de persoane au fost răpite. Potrivit Israelului, 132 de ostatici se află în continuare în Gaza, dintre care 29 ar fi morţi.

Drept ripostă, Israelul a lansat o ofensivă în Fâşia Gaza, ofensivă care a făcut până acum 27.840 de morţi, majoritatea femei, copii şi adolescenţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri