Miliardarul Andrew Forrest lansează un fond de 25 de miliarde de dolari pentru reconstrucția Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
Andrew Forrest
Miliardarul Andrew Forrest lansează un fond de 25 de miliarde de dolari pentru reconstrucția Ucrainei. FOTO: Profimedia Images

Miliardarul australian Andrew Forrest a lansat un fond cu o valoare de cel puțin 25 de miliarde de dolari, pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei devastate de război, scrie BBC.

Forrest și soția sa au contribuit cu 500 de milioane de dolari pentru fond, despre care organizatorii spun că ar putea crește până la 100 de miliarde de dolari. Fondurile vor fi folosite pentru reconstrucţia infrastructurii primare, cum ar fi rețelele de energie și telecomunicații.

Președintele Zelenski a salutat această decizie. „Vom profita de faptul că ceea ce rușii au distrus poate fi înlocuit cu cea mai recentă, cea mai modernă infrastructură verde și digitală”, a declarat Zelenski.

Iniţiatorii speră să obțină şi sprijinul fondurilor suverane și al altor investitori profesioniști.

Forrest a declarat că a discutat despre acest plan cu importanți lideri mondiali, inclusiv cu președintele SUA Joe Biden, cu Boris Johnson pe vremea când era premier și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Forrest este fondatorul și președintele executiv al gigantului minier Fortescue Metals. În ultimii ani și-a îndreptat atenția către tehnologia durabilă.

O mare parte din infrastructura Ucrainei a fost distrusă sau deteriorată de la începutul invaziei. Recentele atacuri rusești cu rachete au vizat rețeaua energetică a Ucrainei, inclusiv centralele electrice.

În iulie, premierul ucrainean Denys Shmyhal a declarat că infrastructura a suferit daune de 100 de miliarde de dolari și că reconstrucția țării ar costa 750 de miliarde de dolari.

Adunarea Generală a ONU a adoptat în această săptămână o rezoluție conform căreia Rusia ar trebui să plătească despăgubiri pentru daunele cauzate Ucrainei, ceea ce a dus la o reacție furioasă a Moscovei.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri