Sari la conținut

Igor Dodon a refuzat să declare zi de doliu național pentru funeraliile Regelui Mihai

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a refuzat să declare zi de doliu național pentru sâmbătă, când în România au loc funeraliile Regelui Mihai, anunță președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, care precizează că el făcuse această solicitare către președinte, pentru a cinsti memoria Majestății Sale. 

igor dodon - kremlin.ru

Foto: Kremlin.ru

„Regret că președintele nu a dat curs solicitării mele de a declara zi de doliu național, pentru a respecta o tradiție care există în relația cu România și luând în considerare trecutul nostru istoric. Regret atitudinea președintelui Dodon, care marchează unele zile istorice din trecutul nostru legat de URSS, dar nu ia în considerare și alte momente istorice, care aparțin nouă, celor care trăim pe acest teritoriu”, declară, într-un comunicat, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu.

„Salut faptul că anumite comunități au decis să fie în doliu. Astfel de inițiative demonstrează prezența spiritului patriotic și civic în rândul oamenilor”, mai spune Andrian Candu.

Potrivit prevederilor legale, doar președintele țării poate declara zile de doliu național.

Joi, Andrian Candu a transmis la Președinție solicitarea de a declara ziua de 16 decembrie drept zi de doliu național.

În această săptămână, delegația Parlamentului Republicii Moldova, condusă de Președintele Andrian Candu, a adus un ultim omagiu Majestății Sale Regele Mihai I al României la Castelul Peleș. Deputații au transmis condoleanțe Familiei Regale și au semnat în Cartea de condoleanțe.

Funeraliile Regelui Mihai au loc astăzi, la Curtea de Argeș.