Video Momentul în care rușii atacă nava civilă în Marea Neagră. Soldații urcă la bord și intră peste marinari. Vasul este în portul Sulina

Data actualizării: Data publicării:
nava cargo din marea neagra
Rușii au publicat imagini care surprind percheziția ilegală de pe nava-cargo asupra căreia au tras focuri de avertizare, în Marea Neagră. FOTO: Captură video Digi24

Rușii au publicat primele imagini care surprind percheziția ilegală de pe nava-cargo asupra căreia au tras focuri de avertizare, în Marea Neagră. În prezent, nava s-a refugiat în Portul Sulina.

Rușii au anunțat că au urcat la bordul acestei nave după ce au somat echipajul civil să oprească. În imagini se vede cum unuia dintre marinari i se cere să acționeze maneta pentru a opri nava.

La început, echipajul a refuzat, după care rușii spun că au tras mai multe focuri de avertisment și, ulterior, un elicopter a lăsat la bordul navei mai mulți militari. Aceștia au luat legătura cu echipajul, au cerut documentele de călătorie, au verificat în cală și în alte compartimente ale navei, după care au plecat, după ce și-au dat seama că nu era niciun pericol.

Este vorba despre o navă care vrea să ajungă în Ucraina, de unde să preia cereale. Nava ar trebui să ajungă la Căpitania Portului Sulina. Până în prezent comandantul navei nu a făcut această solicitare. Administrația Fluvială a Dunării de Jos din Galați nu a primit o cerere prin care se solicită un pilot fluvial care să aducă nava pe Dunăre. Autoritățile din Tulcea spun că toate căile de comunicație și radarele navei sunt oprite, pentru că echipajul vrea să rămână în siguranță până aduce nava în apele teritoriale ale NATO.

Autoritățile din Ucraina trebuie să verifice, să vadă dacă nava are încărcătură

Nu se știe cât va dura această situație. Autoritățile din Ucraina trebuie să verifice, să vadă dacă nava are încărcătură sau nu. Dacă nava are încărcătură atunci va trebui verificat dacă există o dană liberă, fie în Portul Izmail, fie în Portul Reni, iar până în prezent nu s-au făcut aceste formalități.

Experții spun că este vorba despre o măsură de intimidare venită din partea rușilor. Au fost chiar amenințări, că și în cazul în care navele vor încerca să folosească apele teritoriale turcești, bulgărești și românești, dacă vor fi considerate ținte legitime de ruși le vor trata ca atare, dincolo de apele teritoriale.

Acest incident a avut loc la câteva zeci de kilometri de apele teritoriale turcești și bulgărești.

Astfel de percheziții există în estul Africii, dar ele sunt făcute de echipaje ale unor nave militare ale unor țări occidentale, dar există niște protocoale, există o misiune aprobată oficial, și nu doar de către un stat.

Totul vine în contextul tuturor măsurilor pe care Rusia le-a luat de când s-a retras din acordul cerealelor.

O navă militară rusă a deschis focul duminică în Marea Neagră asupra unei nave-cargo sub pavilionul insulelor Palau, care se îndrepta către portul ucrainean Izmail, de pe brațul Chilia al Dunării, a anunţat Ministerul rus al apărării.

Nava Vasili Bîkov a tras tiruri de avertizare cu arme automate asupra navei „Sukru Okan”, în zona de sud-vest a Mării Negre, după ce căpitanul nu a răspuns la solicitarea de a se opri pentru inspecţie, a precizat ministerul rus, potrivit AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

Militarii ruşi au urcat apoi la bordul navei-cargo cu ajutorul unui elicopter Ka-29, iar după încheierea inspecţiei „Sukru Okan şi-a continuat drumul către portul Izmail”, se mai precizează în comunicatul rus.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri