Galerie Foto Monetăria Regală britanică a dezvăluit primele monede cu chipul Regelui Charles. Când vor intra în circulație

Data actualizării: Data publicării:
monede-charles-profimedia4
Monetăria Regală britanică a dezvăluit primele monede cu chipul Regelui Charles. FOTO: Profimedia Images

Monetăria britanică, Royal Mint, a dezvăluit vineri portretul Regelui Charles al III-lea, care va apărea pe viitoarele monede. Monedele vor intra în circulaţie cel mai probabil în decembrie.

Portretul regelui Charles al III-lea va apărea pe două monede dintr-o serie specială care marchează viaţa Reginei Elisabeta a II-a: una pentru 5 lire sterline şi alta pentru 50 de pence.

Acestea vor intra în circulaţie "în următoarele luni", probabil în jurul lunii decembrie, a spus Royal Mint într-un comunicat de presă.

Portretul oficial care va decora viitoarele monede purtând efigia lui Charles al III-lea, opera sculptorului Martin Jennings, a fost realizat în baza unei fotografii și a fost aprobat de rege. Ca și în cazul regilor britanici anteriori și spre deosebire de regină, el nu poartă coroană, scrie BBC.

Monetăria Regală britanică a dezvăluit primele monede cu chipul Regelui Charles. FOTO: Profimedia Images
Monetăria Regală britanică a dezvăluit primele monede cu chipul Regelui Charles. FOTO: Profimedia Images

"Este cea mai mică lucrare pe care am creat-o vreodată", a afirmat el. Jennings a spus că este emoţionat "de faptul că va fi văzută şi ţinută de atât de mulţi oameni".

"Potrivit tradiţiei, portretul îl arată pe rege care priveşte în stânga, în direcţia opusă Reginei Elisabeta a II-a” precizează Royal Mint.

Monedele cu efigia regelui vor purta inscripţia în latină: „CHARLES III. D. G. REX. F. D. 5 lbs. 2022”, sau "Regele Charles III, prin harul lui Dumnezeu, apărător al credinţei” - unul dintre titlurile de suveran.

Reversul monedei comemorative de 5 lire va prezenta două noi portrete ale Reginei Elisabeta a II-a, concepute de artistul John Bergdahl în colaborare cu Royal Mint. Potrivit sursei citate, toate monedele britanice care poartă chipul Reginei Elisabeta a II-a vor rămâne legale şi în circulaţie.

"Este obişnuit din punct de vedere istoric să existe în circulaţie monede după imaginea diferiţilor monarhi în acelaşi timp", indică Royal Mint.

În Regatul Unit există în prezent 27 de miliarde de monede cu efigia Reginei, care vor fi înlocuite în timp.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri