Sari la conținut
News Alert

Mutare secretă și periculoasă a Chinei în „butoiul cu pulbere al Asiei”

China a instalat rachete de croazieră anti-navale şi sisteme de rachete sol-aer la trei avanposturi din Marea Chinei de Sud, a afirmat miercuri reţeaua americană de ştiri CNBC, preluată de Reuters, transmite Agerpres.Surse cu acces direct la rapoarte ale serviciilor de informaţii ale SUA citate de CNBC indică prima desfăşurare de rachete chineze în insulele Spratly, care sunt revendicate şi de Taiwan şi Vietnam. Rachetele au fost instalate în ultimele 30 zile pe trei recife unde China a construit adăposturi anul trecut.

Potrivit CNBC, este vorba de rachete antinavale YJ-12B, care pot lovi nave la distanţa de 295 de mile marine, şi de rachete sol-aer cu rază lungă de acţiune HQ-9B eficiente împotriva aeronavelor, dronelor şi rachetelor de croazieră pe o rază de 160 de mile marine.

Beijingul nu a menţionat nicio astfel de operaţiune şi susţine că echipamentele militare din insulele Spratly sunt exclusiv defensive. Sisteme similiare de rachete chineze sunt deja amplasate pe insula Woody, ceva mai la nord.

CITIȚI ȘI: Se pregătește China să intre oficial în Siria? Ministrul rus al Apărării: „Timpul schimbă totul”

Departamentul american al apărării, care se opune instalaţiilor militare chineze în avanposturile maritime artificiale, a refuzat să comenteze „în probleme de informaţii".

Luna trecută, amiralul Philip Davidson, numit comandant al forţelor SUA din Pacific, a declara că bazele chineze avansate din Marea Chinei de Sud par să fie gata şi mai lipseşte doar desfăşurarea forţelor.

Odată realizată, aceasta va permite Chinei să îşi extindă influenţa spre sud pe mii de kilometri, până departe în Oceania, a apreciat el.

„China este acum capabilă să controleze Marea Chinei de Sud în orice scenariu, cu excepţia unui război cu Statele Unite", arăta amiralul. 

 

Pe aceeași temă