NATO și UE condamnă atacul terorist de la Moscova: "Nimic nu poate justifica astfel de crime abominabile". Reacții de la liderii lumii

Data actualizării: Data publicării:
o femeie pune candele si flori in memoria celor ucisi in masacrul de la moscova
Flori și candele depuse în memoria celor care au fost uciși la Moscova. Foto: Profimedia

NATO şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au condamnat atacul de la Moscova, soldat cu 143 de morţi şi revendicat de Statul Islamic. Valuri de reacții au venit începând de vineri seară de la liderii lumii, care au denunțat masacrul în care au căzut victime civili.

"Condamnăm fără echivoc atacurile care au vizat spectatorii de la concertele din Moscova. Nimic nu poate justifica astfel de crime abominabile. Transmitem cele mai profunde condoleanţe victimelor şi familiilor acestora", a precizat purtătoarea de cuvânt a alianţei, Farah Dakhlallah.

Şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a alăturat celor care au condamnat atacul din Rusia. "Condamn cu fermitate atacul terorist împotriva civililor din Crocus City Hall din Moscova, revendicat de Statul Islamic. Gândurile mele se îndreaptă către victime şi familiile lor în aceste momente tragice", a scris ea într-un mesaj postat pe social media.

"Condamnăm cu fermitate acest atac terorist atroce împotriva unor civili nevinovaţi", a declarat președintele Turciei Recep Erdogan la un miting la Ankara. "Terorismul este inacceptabil, indiferent de unde vine sau cine îl comite", a adăugat el.

Într-o postare pe reţeaua socială X, cancelarul german Olaf Scholz a condamnat "teribilul atac terorist asupra unor spectatori nevinovaţi la un concert la Moscova". "Gândurile noastre sunt alături de familiile victimelor şi de toţi răniţii", a adăugat Scholz.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a condamnat, la rândul său, "teroarea laşă şi inumană, oriunde ar fi", spunând că este alături de familiile victimelor. "Oameni nevinovaţi care voiau doar să meargă la un concert rock au fost ucişi cu sânge rece", a scris ea pe X. "Suntem cu toată inima alături de locuitorii Rusiei", a adăugat şefa diplomaţiei germane.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a transmis, de asemenea, "condoleanţe victimelor şi familiilor acestora", cerând "clarificarea rapidă a contextului" atacului.

De la Londra, ministrul britanic de externe, David Cameron, a condamnat la rândul său "atacul terorist mortal". "Regatul Unit condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist mortal", a scris Cameron într-un mesaj postat pe reţeaua X. "Transmitem sincere condoleanţe (...) familiilor numeroaselor victime. Nimic nu poate justifica o astfel de violenţă", a adăugat el.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, "condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist" de la Moscova, a indicat adjunctul purtătorului său de cuvânt, Farhan Haq, într-un comunicat. Într-o declaraţie a Consiliului de Securitate, membrii săi "au condamnat în cei mai fermi termeni posibil atacul terorist odios şi laş de la o sală de concert din Krasnogorsk".

Casa Albă a spus că este "alături de victimele teribilului atac".

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, "condamnă ferm atacul terorist revendicat de Stat Islamic", potrivit Palatului Elysée. "Franţa îşi exprimă solidaritatea cu victimele, cu cei apropiaţi şi cu întregul popor rus", continuă preşedinţia franceză.

"Oroarea masacrului unor civili nevinovaţi la Moscova este inacceptabilă", a declarat premierul italian, Giorgia Meloni.

"Suntem şocaţi", a declarat Ministerul spaniol de Externe pe reţeaua socială X. "Spania condamnă toate formele de violenţă", a adăugat diplomaţia de la Madrid

"UE este şocată şi consternată", a declarat purtătorul de cuvânt Peter Stano. "UE condamnă toate atacurile împotriva civililor", a adăugat el.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri