Nava iraniană reținută în Gibraltar de britanici va fi eliberată, în ciuda opoziției SUA

Data publicării:
nave militare britanice gibraltar-1

Curtea Supremă din Gibraltar a aprobat joi eliberarea imediată a petrolierului iranian Grace 1, care fusese capturat de autoritățile britanice, asta în ciuda eforturilor depuse de Statele Unite de a bloca această decizie, relatează CNN.

Șeful guvernului local din Gibraltar a acceptat promisiunea Iranului că dacă petrolierul va fi eliberat, încărcătura lui nu va mai fi dusă către destinația inițială, suspectată a fi Siria. Prin urmare, autoritățile din Gibraltar au anunțat că nu mai doresc să rețină petrolierul.  De asemenea, autoritățile din Gibraltar au anunțat joi că trei membri ai echipajului și căpitanul navei, cetățean indian, vor fi eliberați.

Departamentul Justiției din SUA a depus o cerere prin care solicita autorităților din Gibraltar să rețină în continuare petrolierul iranian Grace 1, sub pavilion panamez, care a fost sechestrat în iulie, pe baza suspiciunilor că nava urma să livreze petrol Siriei, încălcând sancțiunile impuse de UE regimului sirian.

Pe data de 4 iulie, forțele britanice au oprit și sechestrat tancul petrolier Grace 1, incident ce a provocat o criză diplomatică între Londra și Teheran.

Două săptămâni mai târziu, forțele iraniene au sechestrat un tanc petrolier britanic în apropiere de Strâmtoarea Ormuz, Stena Impero, citând presupuse încălcări ale legislației privind navigația maritimă. Guvernul de la Londra consideră această acțiune ca fiind ilegală.

Presa internațională speculează că autoritățile britanice speră că eliberarea navei Grace 1 va convinge Teheranul să elibereze petrolierul britanic, scrie Mediafax.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri