„Nebunia instigatorilor inamici nu poate fi trecută cu vederea”. Coreea de Nord acuză SUA și Coreea de Sud de „şantaj nuclear”

Data publicării:
Kim Jong-un cu generali și fiica sa urmărește lansarea unei rachete
Kim Jong-un își pregătește fiica să fie viitoarea dictatoare Foto: Profimedia Images

Coreea de Nord a acuzat Statele Unite şi Coreea de Sud că intensifică „şantajul nuclear” cu exerciţii militare comune, angajându-se să ia măsurile corespunzătoare împotriva a ceea ce a numit „nebunia instigatorilor la război”, a transmis vineri agenţia de presă de stat nord-coreeană KCNA.

Coreea de Nord a reacţionat încă o dată cu furie la exerciţiile militare comune dintre SUA și Coreea de Sud, pe care le numește o repetiţie pentru invazie. Forţele americane şi sud-coreene au lansat o serie intensificată de exerciţii anuale de primăvară începând din martie, inclusiv manevre aeriene şi maritime implicând un portavion american şi bombardiere grele.

„Complotul lor de a ne zdrobi militar este un alt indiciu clar că nebunia instigatorilor inamici la război a ajuns la un punct în care nu poate fi trecută cu vederea”, a scris agenția KCNA, potrivit Reuters, preluată de Agerpres. „Tam-tamul frenetic de război nuclear între SUA şi marionetele războinice trebuie să declanşeze răspunsuri corespunzătoare”, adaugă agenţia.

Phenianul va continua să-şi dezvolte programele de arme, adaugă KCNA, numind „drept legitim al unui stat suveran să aibă mijloace mai puternice de autoapărare” pentru a se descurca în „situaţii grave şi ameninţări potenţiale”.

Coreea de Nord şi-a intensificat activitatea militară în ultimele luni, dezvăluind proiecte pentru focoase nucleare noi, mai mici, lansând o rachetă balistică intercontinentală capabilă să lovească SUA şi testând ceea ce a numit o dronă de atac subacvatic cu capacitate nucleară.

Săptămâna aceasta, liderul nord-coreean Kim Jong Un a inspectat o staţie militară de sateliţi, declarând că lansarea cu succes a unui satelit spion este o „cerinţă urgentă a mediului de securitate care se conturează”.

Kim a spus că dă prioritate unui program de sateliţi de spionaj ca parte a eforturilor de a avansa tehnologia de supraveghere pentru a îmbunătăţi capacitatea ţării de a lovi ţinte într-o criză.

Phenianul a efectuat în decembrie anul trecut ceea ce a numit un test important în „fază finală” pentru un satelit spion şi a declarat că va finaliza pregătirile pentru lansare până în aprilie.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri