„Negustorul morții” se alătură unui partid ultranaţionalist loial Kremlinului și susține că ar pleca „voluntar” în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
viktor bout in avion, dupa eliberare, vorbeste la avion razand
Viktor Bout în avion, după eliberare, vorbind la telefon. Foto: Profimedia

Viktor Bout, traficantul rus de arme eliberat joi după 14 ani în închisoare în Statele Unite în schimbul vedetei americane de baschet Brittney Griner, s-a alăturat Partidului Liberal Democrat din Rusia, ultranaţionalist şi loial Kremlinului, a anunţat luni liderul formaţiunii, citat de Reuters.

Într-un video postat pe Telegram, liderul LDPR Leonid Sluţki, aflat pe o scenă lângă Bout, a spus: Vreau să-i mulţumesc lui Viktor Anatolievici (Bout) pentru decizia pe care a luat-o şi să-i urez bun venit în rândurile celui mai bun partid politic din Rusia de astăzi”, relatează Agerpres.

Bout a susținut de asemenea că sprijină „din toată inima” „operațiunea militară” - numele oficial dat de Kremlin invaziei din Ucraina – și că „ar pleca cu siguranță voluntar pe front”. Declarația a fost făcută la postul rus de propagandă RT, într-un interviu, potrivit CNN.

În ciuda numelui său, LDPR a promovat de la fondarea sa în 1991 o ideologie dură, ultranaţionalistă, chemând Rusia să recucerească ţările fostei Uniuni Sovietice, notează Reuters.

Fondatorul şi liderul său de lungă durată, Vladimir Jirinovski, şi-a câştigat o reputaţie de showman politic pentru declaraţiile scandaloase şi comportamentul excentric până la moartea sa în aprilie.

Deşi văzut ca un candidat serios la putere în anii 1990, LDPR şi-a asumat de atunci un rol de subordonat în sistemul politic al Rusiei, făcând o opoziţie simbolică faţă de blocul la putere Rusia Unită, în timp ce sprijină Kremlinul în majoritatea problemelor.

Partidul are o istorie de recrutare a unor personalităţi controversate în politica rusă. În 2007, Andrei Lugovoi, fost agent KGB căutat în Marea Britanie pentru uciderea cu un an înainte a ex-spionului rus Aleksandr Litvinenko, a fost ales în parlament din partea LDPR.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri