Nicolas Sarkozy, vizat de o anchetă de corupție legată de Campionatul Mondial de fotbal din Qatar

Data publicării:
Entertainment Bilder des Tages Nicolas Sarkozy CELEBRITES : PSG vs RC Lens - Ligue1 - 15/04/2023 JBAutissier/Panoramic P
Nicolas Sarkozy. Foto: Profimedia Images

Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, este vizat de o plângere depusă de Anticor pe data de 7 aprilie, împotriva sa, a lui Claude Gueant şi a reprezentantului unei agenţii de publicitate franceze, François de La Brosse, pentru o presupusă asociere de corupţie legată de atribuirea Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, a anunţat, marţi, asociaţia anticorupţie, citată de AFP.

Conform cotidianului Le Monde, plângerea îl vizează pe fostul şef al statului, pe consilierul său Claude Gueant, pe François de La Brosse, precum şi pe fostul premier qatarian Hamad Ben Jassem al-Thani pentru trafic de influenţă, coruperea unui agent publicitar străin, asociere la un grup de răufăcători, finanţare ilegală a campaniei electorale.

Pentru a-şi susţine plângerea, Anticor a invocat un articol al Mediapart, publicat în septembrie, în care se făcea referire la colaborarea cu titlu gratuit a lui François de La Brosse, prin intermediul societăţii ZNZ Group, la campania prezidenţială a lui Nicolas Sarkozy din 2007, apoi în calitate de consilier pentru comunicare al preşedinţiei.

În 2011, întrucât ZNZ se afla în dificultăţi financiare, de La Brosse, care evalua la aproape 2,8 milioane de euro prestaţiile nefacturate, l-a solicitat pe fostul şef al statului şi apoi pe consilierul acestuia, Claude Gueant, notează Agerpres.

Conform Mediapart, care citează un document din anchetă, ZNZ şi societatea qatariană au semnat ulterior un protocol de acord în vara lui 2011 pentru crearea unui site web, "Enjoy Qatar". La rândul său, Q.Media, aparţinând ginerelui lui al-Thani, ar fi vărsat 600.000 de euro în contul ZNZ.

În plângerea sa, Anticor evocă, de asemenea, alte facturi şi o participaţiune a Q.Media la capitalul societăţii franceze. Anticor solicită ca aceste elemente să fie cuprinse în dosarul judiciar privind condiţiile în care, pe 2 decembrie 2010, FIFA a atribuit Qatarului organizarea Cupei Mondiale de fotbal, care s-a disputat în noiembrie şi decembrie 2022 în Qatar. Anticor este parte civilă în acest proces. 

În acest dosar, deschis în 2019, anchetatorii caută să determine dacă desemnarea ţării din Golf a generat "o piaţă de influenţă" stabilită la un dineu la Palatul Elysee pe 23 noiembrie 2010, la care au participat Sarkozy, Michel Platini, preşedintele de atunci al UEFA, Tamin bin Hamad al-Thani, prinţul moştenitor al Qatarului, devenit emir în 2013, şi fostul premier al-Thani.

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri