Nobelul pentru activista Narges Mohammadi este o lovitură dată regimului iranian, care a acuzat Occidentul de ipocrizie

Data actualizării: Data publicării:
Narges Mohammadi se află în detenţie în prezent, după ce a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru "răspândirea de propagandă împotriva statului". Cei doi copii ai ei trăiesc la Paris. FOTO: Canva/Profimedia

Acordarea Premiului Nobel pentru Pace activistei iraniene pentru drepturile femeilor Narges Mohammadi reprezintă o lovitură pentru guvernul iranian, care anterior acuzase Occidentul de ipocrizie, pentru că manifestă "o preocupare nesinceră faţă de iranieni", scrie vineri agenţia EFE. Distincția vine într-un moment în care Iranul se confruntă cu o nouă polemică, după ce o tânără a fost spitalizată în comă în urma unei altercații avute cu poliția moravurilor, pentru că nu purta vălul islamic. 

Comitetul Nobel norvegian a anunţat vineri acordarea premiului către activista Narges Mohammadi "pentru lupta sa împotriva oprimării femeilor în Iran şi lupta sa pentru promovarea drepturilor omului şi libertăţii pentru toţi".

Decizia privind Nobelul vine în timp ce în Iran are loc o nouă polemică, după spitalizarea în comă a unei tinere care ar fi avut o altercaţie cu autorităţile în metroul din Teheran pentru că nu purta vălul islamic.

Acelaşi comitet leagă activismul lui Mohammadi de protestele declanşate anul trecut în Iran de decesul tinerei Mahsa Amini ajunse în custodia poliţiei pentru că ar fi purtat incorect vălul islamic.

Narges Mohammadi se află în detenţie în prezent, după ce a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru "răspândirea de propagandă împotriva statului". Cei doi copii ai ei trăiesc la Paris, notează Agerpres.

"Lupta sa ne inspiră pe toți", a spus președintele Consiliului European, Charles Michel

Şefii principalelor instituţii ale Uniunii Europene au felicitat-o vineri pentru premiul primit. "Narges Mohammadi este un far de speranţă pentru femeile din întreaga lume. Lupta sa pentru drepturile omului şi libertate ne inspiră pe toţi", a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

"Premiul recunoaște curajul și lupta nobilă a femeilor care sfidează oprimarea", a transmis Ursula von der Leyen

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a spus la o conferinţă de presă că acest premiu "este un mesaj foarte important pe care categoric îl primim cu bucurie".

Distincţia "recunoaşte curajul şi lupta nobilă a femeilor iraniene care sfidează oprimarea pe propriul lor risc", a scris pe Twitter preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"A fost curajoasă", a declarat Jens Stoltenberg

Şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a felicitat-o pe activista iraniană, despre care a scris pe reţeaua socială X că "a fost curajoasă în lupta sa împotriva oprimării femeilor".

Guvernul de la Teheran deocamdată nu a reacţionat, dar în ziua precedentă deciziei privind Nobelul a acuzat statele occidentale că manifestă o falsă preocupare faţă de femeile iraniene, în urma comentariilor politicienilor occidentali despre incidentul cu tânăra din metrou.

"În loc să facă comentarii intervenţioniste şi parţiale, şi să manifeste o preocupare nesinceră faţă de femeile şi fetele iraniene, ar trebui mai bine să se preocupe de personalul medical şi de pacienţii din SUA, Germania şi Regatul Unit", a remarcat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian.

În acest timp, în Rusia, ţară aliată Iranului, prin purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că nu are niciun comentariu de făcut despre decizia comitetului Nobel. "Nu, nu avem nicio reacţie", a răspuns Peskov unei întrebări pe acest subiect la conferinţa sa de presă zilnică.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri