Noi proteste de amploare în Myanmar. Şapte demonstranţi au fost ucişi de forţele de ordine

Data actualizării: Data publicării:
protestatari în Myanmar împotriva juntei militare
Demonstranţi în Yangon (Rangoon) protestează împotriva juntei militare. Foto: Profimedia Images

Protestele şi violenţele continuă în Myanmar, la trei luni după lovitura de stat dată de junta militară care a preluat în mod brutal puterea în această ţară. Şapte protestatari au fost ucişi duminică de forţele de ordine în cadrul celor mai ample demonstraţii de protest organizate în ultima perioadă, informează Reuters.

Marşuri de protest, unele conduse de călugări budişti, au fost organizate în principalele oraşe din Myanmar, inclusiv în principalul centru comercial şi fosta capitală Yangon (Rangoon).

Au fost înregistrate confruntări între demonstranţi, înarmaţi cu arme improvizate şi forţele de ordine, în timp ce unele zone centrale ale oraşelor, clădirile administrative şi militare au fost ţinta unor atacuri cu rachete.

În Yangon, mai multe maşini au fost distruse de o explozie produsă în apropierea unei secţii de poliţie, fără să fie raportate victime. Conform presei de stat, cel puţin 11 explozii s-au produs în ultimele 36 de ore, cu precădere în Yangon. Nu au fost înregistrate victime.

Conform presei oficiale, de aceste atacuri sunt responsabili „câţiva protestatari care nu doresc stabilitatea ţării şi care au atacat clădirile guvernamentale şi drumurile publice cu bombe artizanale”.

Conform datelor furnizate de ONG-ul Assistance Associato for Political Prisoners, cel puţin 759 de protestatari au fost ucişi până acum de forţele de securitate.

Conducerea militară a Myanmarului a confirmat până în prezent moartea a 248 de protestatari.

Armata din Myanmar a organizat o lovitură de stat în această ţară pe 1 februarie 2021. Cu această ocazie, Aung San Suu Kyi, şefa partidului Liga Națională pentru Democrație (LND), care se afla la guvernare și alți lideri politici au fost arestați în cursul nopții.

La câteva ore după aceste arestări, televiziunea armatei a confirmat declararea, de către puterea militară, a stării de urgență pentru un an.

Lovitura de stat din Myanmar a intervenit după tensiuni între guvernul civil și armată pe tema alegerilor legislative desfășurate în noiembrie 2020, care au fost câștigate din nou, în mod covârșitor (cu 83 la sută din voturi), de partidul condus de Aung San Suu Kyi. Lovitura de stat a fost dată chiar cu câteva ore înainte ca noul parlament să-și înceapă prima sesiune şi a declanşat, de atunci, ample proteste în ţară.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri