Nord-estul Afganistanului a fost cucerit. Sute de membri ai forţelor de securitate afgane se predau talibanilor

Data publicării:
afgan din fortele de securitate. in spate se vede fum dupa un atac
În afară de problemele de securitate, actuala ofensivă a talibanilor a arătat, de asemenea, că negocierile pentru pace nu au nicio șansă. Sursă foto: Getty Images

„Sute” de membri ai forţelor de securitate afgane, care s-au retras în zona aeroportului din Kunduz, situat în nord-estul Afganistanului, după ce oraşulul a fost cucerit de talibani în weekend, s-au predat miercuri grupărilor insurgente, a declarat pentru AFP un consilier local.

În această dimineaţă, sute de soldaţi, poliţişti şi membri ai forţelor de rezistenţă (miliţii), care se retrăseseră pe aeroport, s-au predat talibanilor cu tot echipamentul din dotare, a declarat Amruddin Wali, consilier al provinciei Kunduz, transmite Agerpres. 

Talibanii ne-au încercuit, ei trăgeau cu obuze pe deasupra noastră. Nu a existat nicio modalitate de a replica, s-a justificat unul dintre soldaţii afgani aflaţi pe aeroport.

Citește și: NATO le cere talibanilor să oprească atacurile din Afganistan: Nu vor fi recunoscuţi niciodată dacă încearcă să preia controlul cu foța

Acesta a mai adăugat că unitatea sa, formată din 20 de soldaţi, trei Humvee şi patru Pickup-uri tocmai s-a predat. Noi aşteptăm doar să obţinem scrisoarea de iertare, care să stipuleze graţierea lor, a adăugat soldatul afgan care reprezintă forțele guvernamentale Kabul.

Citește și: Pentagon: Situaţia securităţii în Afganistan nu merge în direcţia corectă. SUA își trimit emisarul să negocieze cu talibanii

În timp ce SUA îşi finalizează retragerea din Afganistan, operaţiune ce ar urma să se încheie la 31 august, talibanii şi-au intensificat ofensivele pe întreg teritoriul ţării în ultimele zile, preluând controlul asupra mai multor capitale de provincie.

Citește și: A noua capitală de provincie din Afganistan a căzut în mâna talibanilor

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri