Noul ambasador al Chinei în SUA, întâlnire la nivel înalt: Taiwanul este cel mai important și sensibil punct al relațiilor bilaterale

Data publicării:
Sercetarul adjunct de stat Wendy Sherman l-a primit pe ambasadorul Chinei la Washington, Qin Gang
Sercetarul adjunct de stat Wendy Sherman l-a primit pe ambasadorul Chinei la Washington, Qin Gang. Foto: Twitter

Noul ambasador al Chinei la Washington a subliniat importanța deosebită pe care o are Taiwanul în relațiile chino-americane, în cadrul primei întâlniri pe care a avut-o cu un înalt oficial american de la preluarea postului, scrie presa chineză de stat, potrivit Reuters

Ambasadorul Qin Gang, care și-a câștigat o reputație pentru pozițiile publice în apărarea țării sale, a afișat un ton optimist când a sosit la Washington pentru a-și prelua postul, la sfârșitul lui iulie. El spunea atunci că relațiile bilaterale au un mare potențial.

După întâlnirea cu secretarul adjunct de stat american, Wendy Sherman, Qin a spus că au avut un schimb de vederi "profund și foarte sincer", relatează vineri agenția oficială chineză Xinhua.

"Cele două părți au căzut de acord că relațiile bilaterale chino-americane sunt foarte importante și că problemele trebuie rezolvate prin dialog și comunicare, diferendele și neînțelegrile trebuie gestionate, iar relațiile bilaterale îmbunătățite", a scris Xinhua, potrivit Reuters.

Singurul subiect menționat punctual de agenția chineză de presă este Taiwan, insula guvernată în regim democratic, pe care China o consideră ca fiind teritoriul său suveran.

"Qin Gang a subliniat că problema Taiwanului este cel mai important și sensibil punct al relațiilor chino-americane. El i-a comunicat clar lui (Wendy - n.r.) Sherman poziția Chinei", a mai relatat Xinhua, fără să dea mai multe amănunte.

Și Departamentul american de Stat a remis un scurt comunicat în care menționează întâlnirea celor doi oficiali.

Wendy Sherman s-a întâlnit cu ambasadorul Qin Gang "pentru a-i ura bun venit la Washington. Secretarul adjunct de stat a reluat subiecte din întâlnirile precedente cu oficiali chinezi de luna trecută, la Tianjin, și a exprimat angajamentul Statelor Unite de a continua discuțiile", de arată în comunicatul Departamentului de Stat.

China a reacționat furios la sprijinul crescut pe care Statele Unite îl acordă Taiwanului, inclusiv vânzări de arme și donații de vaccinuri, spunând că Washingtonul face înțelegeri pe ascuns cu forțele taiwaneze care urmăresc să obțină independența formală a insulei, ceea ce reprezintă o linie roșie pentru Beijing.

La fel ca majoritatea țărilor, SUA nu are legături diplomatice formale cu Taiwan, dar este cel mai puternic susținător al său pe plan internațional și principalul furnizor de arme.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri