Noul cod penal al autoproclamatei Republici Doneţk prevede aplicarea pedepsei cu moartea din 2025

Data publicării:
Doi britanici și un marocan capturați de ruși în Ucraina la tribunalul din Donețk
Prizonierii sunt acuzați, printre altele, că ar fi activat ca mercenari în Ucraina și că ar fi fost instruiți pentru a comite acte teroriste. Foto: Profimedia Images

Codul penal al separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei prevede aplicarea pedepsei cu moartea din 2025, informează Reuters vineri. Pedeapsa cu moartea va fi aplicată de plutoane de execuţie, iar şeful autoproclamatei Republici Populare Doneţk are ultimul cuvânt privind eventualele graţieri.

În aşa-numita Republică Populară Doneţk, autoproclamată în Donbas şi susţinută de Rusia, pedeapsa capitală era prevăzută în legislaţia penală încă din 2014, însă până acum nu existau precizări privind modul de aplicare.

Organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului Amnesty International, care monitorizează condamnările la moarte din întreaga lume, nu a înregistrat până acum nicio execuţie oficială în regiunea respectivă.

Luna trecută, o instanţă din Doneţk a pronunţat pedeapsa cu moartea pentru doi cetăţeni britanici, Aslin şi Shaun Pinner, şi un marocan, Brahim Saadoun, pe motiv că aceştia acţionaseră ca mercenari în cadrul forţelor ucrainene, înainte de a fi luaţi prizonieri. Avocaţii celor trei au anunţat că vor face apel împotriva sentinţelor pronunţate rapid, în urma unui proces fără juraţi la care presa independentă sau internaţională nu a avut acces.

Nu este clar cum se aplică în acest caz noile prevederi din codul penal actualizat din Doneţk, publicat pe site-ul de internet al legislativului entităţii separatiste. Avocaţii nu au fost disponibili imediat pentru comentarii, precizează Reuters, preluată de Agerpres.

Ceea ce se ştie este că noua versiune a codului a intrat în vigoare de vineri şi stipulează că pedeapsa cu moartea va fi aplicată de plutoane de execuţie, iar şeful Republicii Doneţk are ultimul cuvânt privind eventualele graţieri.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a anunţat joi că a ordonat Rusiei să garanteze că prizonierii nu vor fi condamnaţi la moarte. Moscova a replicat că nu este obligată să aplice deciziile CEDO, din care s-a retras după 24 februarie, când forţele ruse au invadat Ucraina.

Republicile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, care şi-au proclamat unilateral independenţa, sunt recunoscute internaţional doar de Rusia - cu care şi-au exprimat intenţia de a se uni - şi de Siria, unde regimul preşedintelui Bashar Al Assad este susţinut de forţe ruse. Unii politicieni din Doneţk au afirmat că dacă această regiune din Ucraina se va uni cu Rusia, va aplica prevederile codului penal rus, printre care un moratoriu asupra pedepsei capitale.

Rusia şi cele două entităţi separatiste din Donbas susţin că străinii care luptă de partea Ucrainei sunt mercenari, deci nu li se aplică Convenţia de la Geneva, care interzice executarea prizonierilor.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri