"Nu vă atingeți de străini!". Recomandarea unui oficial chinez după primul caz de variola maimuței a dus la o dezbatere aprinsă

Data publicării:
două femei cu mască se uită pe un telefon la o coadă de testare Covid, în timp ce un bărbat îmbrăcat într-un tricou albastru se află în fața lor
Recomandarea unui oficial chinez după primul caz de variola maimuței a dus la o dezbatere aprinsă. Foto: Profimedia Images

Un prim caz de variola maimuței a fost înregistrat în China. În acest context, epidemiologul șef al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, i-a avertizat pe oameni să nu intre în contact cu străinii, pentru a evita o posibilă infectare, scrie CNN.

Wu Zunyou a scris sâmbătă pe platforma Weibo, similară cu Twitter, că, deși restricțiile din țară privind Covid-19 și controalele stricte la frontieră au prevenit până acum răspândirea variolei maimuțelor, tot a apărut un caz de infectare.

A fost înregistrat în Chongqing, fiind vorba despre o persoană care a venit din străinătate și care intrase în carantină anti-Covid. Acela a fost momentul în care a fost depistat ca având variola maimuței.

Autoritățile nu au precizat dacă este vorba despre un cetățean străin sau chinez.

Cazurile de variola maimuțelor au început să apară în întreaga lume în luna mai. Statele Unite au raportat 23.500 de cazuri până în acest an, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Wu a transmis cinci recomandări pentru public, prima fiind „Nu vă atingeți de străini!”.

Recomandarea a stârnit controverse pe Weibo, unii lăudându-i sfatul ca fiind rezonabil, iar alții arătându-se mulțumiți că nu cunosc mulți străini. „Este bine să deschidem ușa țării, dar nu putem lăsa să intre totul”, a scris un utilizator Weibo.

Alții au criticat recomandarea lui Wu ca fiind discriminatorie și dăunătoare.

Oamenii au comparat situația cu începutul pandemiei de coronavirus, când asiaticii s-au confruntat cu un val de xenofobie în străinătate, în condițiile în care boala a fost depistată prima dată în China. „Este cam ca atunci când a început pandemia, când unii oameni din străinătate au evitat orice chinez pe care îl vedeau, de frică. Nu cred că aceste două lucruri au vreo bază științifică, sunt prea largi și vor exacerba panica publică” a scris un alt utilizator.

Un alt utilizator, care a răspuns la îndrumările lui Wu, a fost și mai direct: „După cum a fost gestionată pandemia de Covid-19, mai poți avea încredere în el?”

Dezbaterea asupra postării lui Wu și a altor avertismente care au apărut în media arată starea de oboseală în care sunt oamenii după trei ani de restricții severe din cauza pandemiei.    

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri