O fotografie falsă cu o explozie lângă Pentagon, creată cu AI, s-a răspândit pe rețelele sociale și a cutremurat bursa din SUA

Data publicării:
cladirea pentagonului
Clădirea Pentagonului din Washington. Foto: Getty Images

O fotografie falsă cu o explozie în apropierea Pentagonului din Washington pare să fi fost creată cu ajutorul inteligenței artificiale. A fost însă distribuită de zeci de conturi de pe rețelele sociale – iar bursa americană a scăzut pentru scurt timp, când știrea falsă s-a răspândit, relatează Business Insider.

Imaginea care pare să arate un nor masiv de fum în apropierea unei clădiri și care susține că a avut loc o explozie în apropierea Pentagonului a început să circule pe Twitter luni dimineața.

Dar atât fotografia, cât și afirmațiile asociate ei erau false, a precizat Poliția din Arlington.

„Nu a avut loc nicio explozie sau alt incident la sau în apropierea Pentagonului și nu există nici un pericol pentru public”, a scris poliția din Arlington pe Twitter.

Deși nu există confirmare că imaginea a fost realizată folosind instrumente AI, ea prezintă unele dintre caracteristicile imaginilor generate de inteligența artificială. Coloanele de pe presupusa clădire din fotografia falsă variază ca dimensiune, de exemplu, iar gardul pare să se amestece cu trotuarul în unele locuri.

Fotografia a fost distribuită de zeci de conturi de pe rețelele sociale, inclusiv de RT, un cont de Twitter al propagandei media din Rusia, cu peste 3 milioane de urmăritori, dar postarea a fost ștearsă între timp. Majoritatea celorlalte conturi care au redistribuit imaginea par a fi afiliate cu teorii ale conspirației sau cu războiul din Ucraina.

Informațiile despre presupusa explozie au fost distribuite de contul de Twitter @DeItaone la ora 10:06 ET. Până la 10:10, bursa a scăzut cu 0,26%, dar și-a revenit rapid.

DeItaone a scris apoi că informațiile despre explozie sunt false.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri