O mie de luptători ceceni sunt în drum spre Ucraina, transmite liderul cecen Ramzan Kadîrov

Data publicării:
Ramzan Kadîrov inspectează soldații ceceni
Ramzan Kadîrov, criticat de ONG-uri internaţionale pentru grave încălcări ale drepturilor omului în Cecenia, dispune de o miliţie la ordinele sale şi îi este fidel preşedintelui rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat joi că în jur de o mie de voluntari ceceni se îndreaptă spre Ucraina pentru a lupta acolo alături de trupele ruse, la trei săptămâni de la începutul invaziei armatei ruse, transmite AFP.

Kadîrov a scris pe contul său de Telegram că unul dintre apropiaţii săi, Apti Alaudinov, se află în fruntea a „o mie de voluntari ai republicii cecene” care sunt „pe drum pentru a participa la operaţiunea specială de denazificare şi demilitarizare a Ucrainei”.

Liderul cecen, care conduce cu o mână de fier republica sa din Caucaz, susţinea luni că el însuşi se afla atunci în Ucraina alături de trupele ruse pe un aerodrom capturat în apropierea capitalei Kiev, informaţie neverificată din surse independente şi pusă la îndoială de responsabilii ucraineni, scrie Agerpres.

Ramzan Kadîrov, criticat de ONG-uri internaţionale pentru grave încălcări ale drepturilor omului în Cecenia, dispune de o miliţie la ordinele sale şi îi este fidel preşedintelui rus Vladimir Putin.

O mie de luptători ceceni sunt în drum spre Ucraina, transmite liderul cecen Ramzan Kadîrov
Imagini difuzate pe reţelele de socializare la începutul invaziei ruse în Ucraina arătau o piaţă din Groznîi, capitala cecenă, plină cu soldaţi care afirmau că sunt gata să plece în orice clipă în Ucraina pentru a lupta de partea Rusiei. Foto: Profimedia Images

Acum două săptămâni, Kadîrov posta un mesaj pe canalul său de Telegram în care îi cerea președintelui rus să finalizeze invazia cât mai repede posibil: „Oferiți-le luptătorilor noștri șansa de a folosi toată forța posibilă – și imposibilă – pentru a termina [războiul] odată pentru totdeauna”, scrie Politico.

„Sunt gata să-mi dau viața pentru dumneavoastră”, spunea Kadîrov, „dar nu suport să văd cum mor luptătorii noștri. Vă fac apel să închideți ochii la toate și să dați ordin să punem capăt [războiului] în una sau două zile. Numai asta ne va salva statul și poporul.”

După ce președintele Statelor Unite a anunțat că va trimite ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari, Kadîrov a transmis că îi mulțumește lui Joe Biden pentru că trimite arme, spunând că intenționează să le captureze și să le folosească pentru Rusia, potrivit Business Insider.

Imagini difuzate pe reţelele de socializare la începutul invaziei ruse în Ucraina arătau o piaţă din Groznîi, capitala cecenă, plină cu soldaţi care afirmau că sunt gata să plece în orice clipă în Ucraina pentru a lupta de partea Rusiei.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri